EU's fødevareagentur, Efsa, fremlagde for tre år siden, at sprøjtemidlet glyphosat ikke var kræftfremkaldende for mennesker, hvis indtaget holdt sig inden for grænseværdierne.

Og efter at have sammenholdt europæernes kost med de anbefalede maksimumdoser for glyphosat-rester i planter og dyr, som blev fastlagt i 2015, holder de fast i konklusionen: Der er ikke noget at frygte. Hvis grænsen for pesticidrester i kosten (MRL) er sat korrekt, holder vores kost sig også inden for disse grænser. Det skriver Ingeniøren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efsa har endvidere undersøgt dyrenes forhold og konkluderet, at dyr heller ikke ser ud til at lide overlast, selv om de spiser foder fra GMO-planter, der i sin tid blev sprøjtet med glyphosat-holdige sprøjtemidler såsom Monsantos Roundup.

- Når man ser på resultaterne af de toksikologiske studier af forskellige arter - og i særdeleshed fraværet af sideeffekter i malkekøer, som i 28 dage var på en diæt indeholdende 400 ppm glyphosat ? forventes glyphosat ikke at have en effekt på bakteriesamfundet i vommen og dermed at påvirke sundheden af kvæg og får, selv ved maksimal belastning fra maden, skriver Efsa i rapporten.

Greenpeace er sure

Paul Johnston, ledende forsker hos Greenpeaces forskningsfaciliteter i Storbritannien, har kigget med i rapporterne, og finder især den med dyrenes helbred 'besynderlig'.

- Det ser ud til, at de igen blot samlet og sammenholdt den viden, der allerede findes fra industrien og fra mindre, publiserede peer-reviewed studier. Vi mangler virkelig uafhængig forskning, som strækker sig over længere end 3-4 uger ? helst over en hel livstid, hvilket i hvert fald burde kunne lade sig gøre for de fleste dyr. Forståelse opnås jo bedst retrospektivt, siger han til Ingeniøren.

På trods af, at Efsa havde frikendt glyphosat som skadelig for mennesker, fik stoffet ikke den foreslåede 15-års forlængede godkendelse, da denne skulle fornys i 2016.