Efter en tør og varm sommer er quinoa-høsten på Lolland-Falster i gang. Her har 21 avlere i år sået afgrøden, og høsten er startet lidt før tidligere sæsoner.

- Hvis man ser dyrkningssæsonen har quinoa set godt ud, hvor andre afgrøder har hængt med næbbet. Quinoa har kunnet håndtere tørken fint, men det er som altid farligt at høste med øjnene. Vi får meldinger ind, men der mangler at blive høstet knap halvdelen af året areal på i alt cirka 110 hektar. Høsten har været lidt tidligere i år end sidste og forrige år. Jeg har set partier med rigtig flotte varer og med høje udbytter, og jeg har hørt om udbytter på cirka det halve, siger Steffen Lund, Forretningschef for Landbrug & Fødevarer i Business Lolland-Falster.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bedre erfaringer

En af de store forskelle i år er, at der er 21 avlere, som har dyrket quinoa, hvor tallet sidste år var syv .

- Vi får gjort nogle flere erfaringer og kan spore os ind på, hvad der fungerer. Vi kan arbejde meget mere målrettet med at få højere udbytter. Vi skal op på to tons per hektar for, at det for alvor bliver interessant og kan blive kommerciel afgrøde. Vi lærer af de bedste, men der er mange variabler, siger Steffen Lund og tilføjer.

- En af de marker, der giver mest, er sået om natten og med gps-styring. Vi kan se, at blandt andet såbedets kvalitet og renholdelse i starten er meget afgørende faktorer, siger Steffen Lund.

Perspektiv i Quinoa

Steffen Lund mener, at årets høst viser, at der er fremtid i afgrøden, som stadig er ret ny i Danmark.

- Efter min bedste vurdering er der fremtid for quinoa-dyrkning på Lolland-Falster. Men det forudsætter at vi også kan eksportere quinoa som frø eller i forarbejdet stand. Markedet i Danmark er for lille, så vi skal kunne lave en vare, der er relevant på eksportmarkedet, hvor det kommer op i volumen. Med de priser, som europæiske grossister handler quinoa til, så kan det være en fremtidig afgrøde. Opgaven er at få det til solgt. Vi får i år et parti af de 110 hektar, som vi kan gå i markedet med og agere kommercielt. Men vi tør ikke sælge skindet før bjørnen, siger Steffen Lund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udfordrende afgrøde

En af de bedrifter, som dyrker quinoa er Rudbjerggaard og Fredsholm Godser. Her har man i år haft 20 hektar med quinoa, og sommeren har også her gjort sit indtog i udbyttet.

- Vi forventer et meget blandet, dog hovedsageligt lavt udbytteniveau. Vi har etableret vores afgrøde ved forskellige metoder og en del af quinoa blev derfor sået meget sent, siger godsejer Carl-Johan von Rosen.

Og allerede nu har godset gjort sig gode erfaringer med afgrøden, lyder det fra godsets driftsleder.

- En god erfaring fra i år er, at hvis afgrøden etableres i et godt såbed, er tørke ikke nogen udfordring og plantet trives godt under tørre forhold, siger driftsleder Carsten Hansen og tilføjer, at afgrøden på bedriften har været ramt af lus, mens ukrudtet har kunnet klares med to gange radrensning, ligesom der er blindharvet tre gange inden afgrøden blev sået, hvilket ifølge godset har gjort, at afgrøden har kunnet holdes ren.

Selvom afgrøden ikke har givet så højt et udbyttet, så er det godsernes forventning, at afgrøden også næste år finder vej til jorderne, ligesom Carl-Johan von Rosen stadig ser perspektiver i afgrøden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ren udbyttemæssigt har det i realiteten ikke været nogen succes hos os. Jeg tror dog fortsat, at afgrøden har en fremtid i Danmark og her på bedriften. Med vores dyrt købte erfaringer fra de forrige år er jeg af den overbevisning, at næste års etablering og udbytteniveau i quinoa bliver fuldt konkurrencedygtig med andre special- og højværdiafgrøder således, at vi forhåbentlig også i fremtiden kan dyrke quinoa med stolthed. I princippet vil vi kun dyrke afgrøder, der svarer til minimum ti procent af arealet. Men qua vores begrænset erfaring med quinoa holder vi os på 20 hektar næste år også. Ambitionen er dog, at vi gerne vil have flere hektar med quinoa, hvis vi kan få det til hænge sammen med afsætning og dyrkning, fortæller Carl-Johan von Rosen.