Prisstigningerne i dag fra Danish Crown på 50 øre på slagtesvin og 40 øre på søer er den største fremgang siden september 2003. En markant stigning der glæder svineproducenterne.

Kim Heiselberg, formand for Danske Svineproducenter, der både havde håbet og forventet markante prisstigninger fra Danish Crown i dag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det glæder mig, at DC er med på bølgen, nu håber vi, at de holder ved. Det ser spændende ud for 2019. Vi kan kun se frem efter et forfærdeligt år i 2018, når det gælder priser på foder og priser på kød, siger Kim Heiselberg.

Formanden fortæller, at Tyskland viste vejen for priserne i denne uge, med stigninger på 50 øre og 75 øre. Så han er ikke overrasket over udmeldingerne fra DC, som han forventede fulgte med tyskerne.

- Nu håber vi bare, DC kan holde trit med Tyskland, siger Kim Heiselberg.

Danish Crown forventer en stigning til 10 kroner i gennemsnit pr kg i hele 2. kvartal.

- Når vi hører om efterspørgslen rundt i Europa, så tegner det lovende. En del producenter har en presset økonomi i øjeblikket, denne stigning kan gøre forskellen mellem vind eller forsvind for mange og være afgørende. De gode priser kan også være vigtige argumenter overfor banker og kreditforeninger og på mange måder være afgørende i forhandlinger om lån og kreditter, siger svineproducentformanden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Frygten for AF

Det er over et halvt år siden, at de første meldinger om en forestående stigning i efterspørgslen fra Kina, begyndte at løbe ind. Det var forholdsvis kort tid efter de første udbrud af afrikansk svinepest i Kina blev bekræftet, men på det tidspunkt var der ingen, der kunne spå om, hvor stort behovet for svinekød ville blive.

- Det ligner lidt: den enes død, den andens brød. Situationen med afrikansk svinepest i Kina viser bare, hvor vigtigt det er, at sygdommen ikke kommer til Danmark. Vi skal værne om vores svineproduktion i Danmark, siger Kim Heiselberg.