Lyt til artiklen:

Landmænd kan også få Arne-pension

00:00
Hastighed: ???x
01:53

Ønsker man at udtræde helt eller delvis fra arbejdsmarkedet, og har man endnu ikke opnået muligheden for at få folkepension, er der nu åbnet op for to nye muligheder for pension: Den tidlige pension, også kendt som Arnes pension, og seniorpension, skriver AgriNord i en pressemeddelelse.

Selvstændige landmænd har samme rettigheder til at gå på pension som alle andre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Og de har nu fået to nye muligheder for at gå på tidlig pension. Det er den tidlige pension, også kendt som Arne-pensionen, som Folketinget vedtog lige før jul, og den nye seniorpension, fortæller økonomikonsulent Jan Ovesen, der er Agri Nords ekspert indenfor socialydelser, som pension hører ind under.

Arne-pensionen gælder fra 1. januar 2022, mens seniorpensionen allerede er trådt i kraft.

På pension ligesom Arne

Hvis man skal være berettiget til at gå på pension ligesom Arne, skal man have haft langvarig tilknytning til arbejdsmarkedet. Man har ret til tre år med tidlig pension, hvis man har haft 44 år på arbejdsmarkedet, to år efter 43 år og et år efter 42 år.

Personer, der har haft deres egen virksomhed, for eksempel en tømrermester eller landmand, kan også opnå retten til tidlig pension. Når deres antal år på arbejdsmarkedet skal gøres op, regner man med en række forhold som for eksempel nettooverskuddet i de enkelte år.

Ydelsesniveau for den tidlig pension er 13.550 kroner måneden, og man må derudover have en arbejdsindkomst op til 24.000 kroner om året. Ydelsen kan yderligere nedsættes, hvis man har en pensionsformue, der overstiger to millioner kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Gennemsnitsalderen for en dansk landmand nærmer sig de 60 år, så tidligere pension er yderst aktuelt i branchen, siger økonomikonsulent Jan Ovesen.