Lyt til artiklen:

Bedrift på Als har gavn af mikronæring

00:00
Hastighed: ???x
03:28

På Nordals ligger Skovhave Landbrug, som driver tre produktionsgrene i form af slagtekyllingeproduktion, griseproduktion og planteavl. På planteavlen benytter Skovhave sig af chelateret mikronæring, som en ekstra hjælp til planterne. Det skriver Interfiller i en pressemeddelelse.

Jesper Petersen er en af Skovhave Landbrugs dedikerede medarbejdere, hvor han har arbejdet i nu 16 år. Han har de sidste seks år brugt chelateret mikronærings-produkter fra Interfiller og blev i sin tid introduceret til dem via hans planteavlskonsulent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det var ikke sådan, at vi bare kastede os hovedkulds ud i at bruge det. Vi begyndte stille og roligt, så vi fik føling med, hvordan vi skulle bruge produkterne. Sidenhen er vi jo så blevet rigtig glade for det, siger Jesper Petersen.

Der dyrkes hvede, raps, havre og spinat og ærter, som alle får et boost med chelateret mikronæring - men med omtanke.

- Det koster jo hver gang, jeg ringer efter en dunk, så det skal gøres, når der er brug for det, forklarer Jesper Petersen.

Et godt udbytte

Skovhave Landbrug skræddersyer nemlig brugen af mikronæring efter behovet, og når man spørger Jesper Peter, forklarer han, at de omhyggeligt analyserer og vurderer, hvilke områder, der har størst behov for ekstra næring.

- Vi bruger produkterne lidt efter behov. Vi kigger på hvilke arealer, der har brug for de ekstra næringsstoffer eller mangler det. Der, hvor planterne har brug for en lille hånd, forklarer Jesper Petersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et af de produkter, der har imponeret mest, er Kip-R. Produktet forstærker jordmiddelsprøjtninger og har vist sig at være særligt effektivt på deres spinatafgrøder i år. Men det stopper ikke der. Jesper Petersen benytter også bor til gårdens rapsafgrøder. Og det skaber et merudbytte, som Jesper Petersen ikke vil gå glip af.

- Det så rigtig godt ud sidste år efter høsten. Vi havde noget avl, som virkelig havde klaret sig godt, så der er vi jo tilfredse med brugen af produkterne.

Når det kommer til selve udbringningen, er det enkelt for Skovhave Landbrug. De bruger ganske almindeligt udstyr, som deres gamle, pålidelige Amazone-sprøjte, og den er alt rigeligt.

Vigtig hjælp

Ligesom det har været tilfældet i resten af landet, lagde varmen og tørken sig også over Nordals i juni. Det har man godt kunne mærke hos Skovhave Landbrug, men Jesper Petersen er alligevel optimistisk i forhold til dette års afgrøder.

-Det hele produktionen så meget lovende ud hen over foråret. Og det gør det sådan set stadig de steder, hvor der ikke er tørkeramt. Ikke fordi vi har meget, som er det, men jeg er optimistisk, siger Jesper Petersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og der er grund til at være optimistisk. For med brugen af den chelaterede mikroernæring, er Jesper Petersen sikker på, at det nok skal blive en fornuftig høst.

- Det har måske været svært at se en synlig effekt, men her i år gavner det helt sikkert, når man tænker på tørken i maj. Vi har haft nogle rapsudbytter som har overrasket, hvor vi har tilført molybdæn for første gang, fortæller Jesper Petersen.