Lyt til artiklen:

Fugleinfluenza i fjerkræbesætning ved Tønder

00:00
Hastighed: ???x
01:45

En fjerkræbesætning nær Tønder i Sønderjylland med omkring 2.700 fasaner er ramt af fugleinfluenza. Det viser prøver fra Statens Serum Institut ifølge Fødevarestyrelsen

Fødevarestyrelsen går i dag, onsdag, i gang med at aflive fuglene. Dels af hensyn til dyrevelfærden, dels for at begrænse risikoen for smittespredning. Fugleinfluenza smitter kun meget sjældent mennesker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Besætningen ligger jo tæt ved Vadehavet og trækfuglenes ruter, så det er sandsynligt, at smitten kan være kommet med efterårstrækkene til området og så ad den vej ind til dyrene. siger veterinærchef i Fødevarestyrelsen, Signe Hvidt-Nielsen, og opfordrer både hobbyavlere og professionelle til at indhegne og overdække deres dyr og fodersteder samt rengøre tøj og støvler, inden de går ind til fuglene.

Fødevarestyrelsen har oprettet en tre km beskyttelseszone og en ti kilometer overvågningszone rundt om den smittede besætning. I begge zoner skal fjerkræ- og fugleejere registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk.

rich-media-2
I zonerne gælder særlige regler. Grafik: Fødevarestyrelsen.

I zonerne er det blandt andet forbudt at afholde udstillinger med fugle, flytte fugle og produkter fra fugle indenfor og ind og ud af zonen, med mindre Fødevarestyrelsen har givet tilladelse. Fjerkræ og fugle skal beskyttes mod kontakt med vilde fugle. Zonerne er med til at begrænse risikoen for smittespredning.

Fødevarestyrelsen kan tidligst ophæve restriktionerne 30 dage efter, at aflivning af fuglene og desinfektion af ejendommen er afsluttet.