Lyt til artiklen:

Danske pyrolyse-kræfter samles i ny forening

00:00
Hastighed: ???x
03:38

Pyrolyse Danmark bliver navnet på landets nye brancheforening, der samler pyrolyse-aktørerne og skal sikre et talerør for den danske branche.

- Pyrolyse i Danmark står på tærsklen til en stor kommerciel udrulning, der har fantastiske grønne perspektiver for at sænke Danmarks CO2-aftryk. Men det er en ung branche, og der er mange rammer og lovgivning, både i Danmark og internationalt, der skal på plads i disse år. Derfor er det kritisk, at vi nu samler branchen, så vi kan understøtte de processer bedst muligt, siger Martin Lünell, der er bestyrelsesformand i Pyrolyse Danmark og ansvarlig for external relations i pyrolysevirksomheden Organic Fuel Technology i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Indtil nu har arbejdet med at bistå myndigheder med data og viden og gøre opmærksom på potentialet i pyrolyse ligget flere forskellige steder og hos de enkelte virksomheder.

- Pyrolysevirksomhederne i Danmark er naturligvis optaget af at drive deres virksomhed, fordi de tror på potentialet i pyrolyse og biokul. Derfor har branchen som helhed ikke haft en ensartet tilgang til at sikre, at myndighederne har den fornødne viden og til at følge med i lovgivningsprocesser. Det får vi fremadrettet, siger Morten Heick, der er bestyrelsesnæstformand i Pyrolyse Danmark og Business Developer i Stiesdal Skyclean.

Pyrolysevirksomhed forudser eksplosion af lokale anlæg

Se også:

Pyrolysevirksomhed forudser eksplosion af lokale anlæg

Stort potentiale

Selvom pyrolyse oftest er nævnt i forbindelse med landbruget, så kan pyrolyse løse både miljø- og klimaudfordringer inden for en lang række brancher og industrier.

- Pyrolyse er en gammel teknologi, der kan hjælpe mange brancher og industrier med miljø- og klimatilpasning. Det gælder eksempelvis på spildevandsområdet, hvor spildevandsslammet kan omdannes til biokul og fjerne eksempelvis PFAS i processen. Biokul har mange anvendelsesmuligheder og kan eksempelvis iblandes beton og på den måde sikre et mere klimavenligt byggeri, siger Martin Lünell.

rich-media-4
Frichs Pyrolysis er et af medlemmerne i den nye forening. Foto: Anders Melchiorsen.

Danmark er på lange stræk en foregangsnation, når det kommer til at skabe grønne, cirkulære og bæredygtige løsninger, og den danske pyrolyse-branche kan også komme til at gøre en forskel i udlandet, hvor der allerede er efterspørgsel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Både i vores nærområder og i lande som Indien er dansk pyrolyseteknologi efterspurgt, og vi har medlemmer, der allerede er på eksportmarkedet. Her kan pyrolyseteknologien afhjælpe udfordringer med den grønne omstilling og løse forskellige affaldsproblemer og ikke mindst sikre en bedre grøn cirkulær omstilling i de kommende år.

Politisk usikkerhed

Pyrolyse-området i Danmark og på europæisk plan er præget af politisk usikkerhed om rammevilkår og miljøkrav samtidigt med, at markedet for kulstoflagring er i sin vorden. Det begrænser investeringslysten.

- Pyrolyse kan være en af de mest skalerbare og samfundsøkonomisk fordelagtige løsninger for at nå vores klimamål. Svarer-rapporten anbefaler at fjerne op til 0,8 millioner tons CO2 fra atmosfæren inden 2030 ved hjælp af pyrolyse. Teknologien er klar, men der er også behov for, at investorer og industrien kommer på banen; vi skal ikke bare vente på politikerne. Derfor er det vigtigt at etablere Pyrolyse Danmark nu, for at skabe et fundament, som investorer og industri vil støtte, og som kan skabe arbejdspladser i landdistrikterne og gøre en positiv forskel for klimaet. Med pyrolyse kan vi skabe et nyt dansk vindmølleeventyr, siger Morten Heick.