De nye slagtesvineanlæg på Bregentved Gods består af fire identiske staldanlæg med et samlet antal stipladser på 32.000 og en kapacitet på cirka 130.000 producerede slagtesvin om året. For at holde miljøbelastningen på et minimum fra de nye anlæg og leve op til gældende krav, investeres der i staldforsuring og lugtreduktion fra JH Staldservice A/S.

- Det glæder os utroligt meget, at Bregentved Gods har valgt vores staldforsuring og lugtreduktion som foretrukne miljøløsninger til deres fire nye staldanlæg. Vi glæder os meget til at komme i gang og glæder os ligeledes over den fornyede optimisme i landbruget, som dette ambitiøse projekt også er et udtryk for, siger administrerende direktør i JH Staldservice A/S Ken Hyldgård.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge byggeplanen skal det første anlæg stå færdig i foråret 2018, mens de efterfølgende anlæg færdiggøres i 2018. Udover fire fuldskala staldforsuringsanlæg, der skal reducere fordampning af ammoniak-N med 70 procent svarende til cirka 58.000 kg N årligt, skal JH Staldservice A/S også levere to JH SmellFighter til Bregentved Gods - en helt ny teknologi, der ved hjælp af en relativt simpel mekanisk gylleseparationsproces skal reducere lugten fra de nye anlæg på Bregentved med cirka 50 procent.

Både miljø og økonomi

Udover den klare miljøgevinst der ligger i at reducere fordampningen af skadelig ammoniak, kommer Bregentved Gods til at kunne høste fordele af teknologierne gennem øget dyrevelfærd i stalden og bedre udnyttelse af kvælstof i markerne. Bregentved Gods kan se frem til et bedre indeklima med mindre ammoniak i luften til fordel for dyr og medarbejdere.

I markerne vil Bregentved Gods kunne opnå en stigning på op til 15 procent i udbytte fra afgrøder, da N er tilgængeligt i gyllen som NH4+ i stedet for at være fordampet i NH3 form. De 58.000 kg N/året, der er overgået til en plantetilgængelig form i gyllen, kan tilsvarende spares i indkøb af handelsgødning. Med en dagspris på N i handelsgødning på cirka 6 kroner per kg svarer det til en besparelse på 348.000 kroner/året i indkøb af handelsgødning ved at bruge de ressourcer, der i forvejen er tilgængelige på bedriften. Med JH SmellFighter opnår Bregentved Gods den fordel at lugten fra de nye anlæg reduceres i henhold til de lugtkrav, der er stillet til staldprojektet. Udover forhåbentligt gladere naboer, bidrager JH SmellFighter gylleseparationen også til optimering af gyllehåndteringen - især håndtering af fosfor, som efter SmellFighter-separationen findes i den faste fraktion, som kan bruges til generel jordforbedring eller lige netop der, hvor planterne har brug for fosfor. Ved etablering af staldforsuringsanlæg kan Bregentved Gods desuden se frem til, at lovkravet om fast overdækning af gyllebeholdere som udgangspunkt bortfalder ligesom udbringning af husdyrgødning på arealer, hvor der ellers er krav om nedfældning, kan ske ved slangeudlægning, hvilket betyder færre køreskader i markerne og en mere effektiv udbringning.

- Det er helt essentielt for os, at vi med staldforsuring og SmellFighter-teknologierne ikke kun løser et miljøproblem i landbruget, men også er med til at optimere på bedrifternes bundlinje, så det at leve op til miljøkrav ikke kun bliver en ren udgift for hverken Bregentved Gods eller andre landbrug. Vores klare målsætning er kun at tilbyde omkostningseffektive miljøløsninger, siger Ken Hyldgård.

Sparer samfundet

JH Staldservice A/S har siden starten i 1983 arbejdet med automatisering og mekanisering af stalde, herunder blandt andet automatisk gyllehåndtering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter sammenlægningen med Infarm A/S i 2015 har virksomheden i dag samlet al viden om staldforsuring i ét hus og kan dermed servicere og rådgive om håndtering og forsuring af gylle på baggrund af årtiers samlet erfaring og know how. Med staldforsuringsanlæggene på Bregentved Gods nærmer firmaet sig de 200 installerede staldforsuringsanlæg. Den samlede reduktion af ammoniakfordampning (70 procent) fra stald, gylletank og markudbringning på Bregentved Gods' nye staldanlæg beløber sig i alt til 58.000 kg. Grundene til, at ammoniakfordampning søges reduceret og at der i det hele taget er fastsat mål for ammoniakindhold i luften er mange, men kan blandt andet findes i den kendsgerning, at ammoniakfordampning forringer vores luftkvalitet, hvilket påvirker vores helbred og at de samfundsmæssige omkostninger i den sammenhæng er store. Den estimerede samfundsmæssige omkostning pr. kg fordampet N ligger på 10 ? i Danmark (European Science Foundation, 2011). Det vil sige, at hver gang 1 kg ammoniak forhindres i at fordampe i Danmark, så sparer vi samfundet for omkring 75 kroner Med en reduktion på 58.000 kg N/året vil Bregentved Gods dermed kunne bidrage med en ikke ubetydelig samfundsgevinst, idet samfundsomkostningerne reduceres i størrelsesordenen 4,3 millioner kroner/året i forhold til en nulløsning. I dag forsures cirka 20 procent af gyllemængden i Danmark og Danmark er dermed godt på vej til at nå 2020-målet for reduceret ammoniakindhold i luften. 2020 er alle EU-landes skæringsdato for at have fundet løsninger på at reducere ammoniakfordampning fra blandt andet landbruget og dermed gøre landbruget mere bæredygtigt. Med blot en fordobling af andelen af forsuret gylle vil Danmark kunne leve op til reduktionsmålene for 2020 på en hurtig, billig og effektiv måde. Udlandet har også fået øjnene op for, hvor effektivt gylleforsuring er. Gylleforsuring blev i starten af 2017 optaget som BAT (Best Available Technology) i alle EU-lande, det vil sige en dokumenteret teknologi som alle medlemslande kan tage i brug ved miljøgodkendelse af intensive husdyrbrug. JH Staldservice A/S oplever i øjeblikket en overvældende interesse for at implementere staldforsuringsanlæg i udlandet. Sidste år installeredes det første JHforsuringNH4+ gylleforsuringsanlæg i udlandet - på en stor svinebedrift i Polen og flere andre projekter i udlandet er på vej.