Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: EU's afgrødeovervågningsenhed, MARS, fulgte i går trop og støttede op om lavere europæiske hvedeudbytter, primært som følge af vedvarende tørke i Frankrig, Rumænien og Benelux.

De gennemsnitlige europæiske vinterhvedeudbytter blev sænket fra 5,60 tons/hektar fra 5,72 tons/hektar ved deres tidligere estimat i maj. Dermed ligger de europæiske hvedeudbytter noget under 5-års gennemsnittet på 5,77 tons/hektar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Rusland trækker udbytterne imidlertid den anden vej. Tilbagevendt og tiltrængt nedbør forbedrer forholdene i Sortehavsområdet, og det fik i går russiske IKAR til at hæve forventningerne for kommende høsts hvedeproduktion fra tidligere 75,6 til 78 millioner tons.

De lidt vådere og køligere vejrprognoser vægtede i går tungest i markedet og fik priserne på Matif til at sætte sig lidt over 1%.

Samtidig er der gode muligheder for tiltrængt nedbør i de ledende hvedeproducerende stater i Argentina, der begunstiger færdiggørelsen for tilsåningen af hvede.

I det modsatte verdenshjørne på den sydlige halvkugle, fortsætter vedvarende nedbør i det østlige Australien med at begunstige hvedekonditionerne. Selvom den australske vinterhvede først lige er kommet i jorden, så er forudsætningerne for et stærkt udgangspunkt lagt, og historisk har et god udgangspunkt korreleret positivt med de endelige høstudbytter.

Forventningerne til rapsudbytterne blev i samme ombæring sænket af MARS, om end marginalt. Her estimeres de europæiske udbytter til 2,90 tons/hektar mod tidligere 2,95 tons/hektar og et 5 -årsgennemsnit på 3,08 tons/hektar. Rapspriserne måtte i går følge palmeolien og ikke mindst råolien lavere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men efter at være åbnet råolien habde handlet små 4% lavere
i løbet af formiddagen rettede priserne sig i løbet af dagen og lukkede 2,5% højere på mere optimistiske toner i finansmarkederne.

Mens der i løbet af sidste uge spredte sig frygt for at en ny bølge af coronavirus var under opsejling, så er stemningen denne morgen totalt vendt rundt. De asiatiske aktieindeks handler 3-5% højere, lige som flere europæiske børser indikeres at åbne 3% højere. De positive forhold venter vi smitter af på råvarerne og afgrøderne i dag.

I sojamarkedet annoncerede USA i går nye salg af bønner til Kina på 390.000 tons. Det vurderes hovedsageligt at være private aktører, der drager nytte af de konkurrencedygtige amerikanske priser, mens der ikke er tegn på interesser til de kinesiske statsreserver.

Til trods for de kinesiske interesser handlede sojabønner og skrå i går lavere i Chicago, som følge af en formidabel start på den amerikanske 2020 soja-sæson. For et år siden var USDA end ikke begyndt at rapportere de amerikanske sojakonditioner, fordi så få sojaafgrøder var begyndt at fremspire grundet vådt og køligt vejr.

Alligevel endte udbytterne på tilfredsstillende 47,4 bushels/acre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Denne sæson har de amerikanske sojaafgrøder fået en formidabel start, hvor konditionerne er tæt på at tangere 2016-sæsonen, hvor der blev realiseret rekordudbytter på 51,95 bushels/acre. Kan konditionerne fastholdes kan udbytterne meget vel være på vej mod ny rekord, hvilket mest af alt rimer på stabilt til faldende priser i det nuværende marked, hvor efterspørgselsvæksten er begrænset.