Lyt til artiklen:

L&F om ny klima-rapport: Klimarådet tænker meget centralistisk

00:00
Hastighed: ???x
03:16

Klimarådet har i dag udgivet deres nye rapport med et forslag om at omdanne en tredjedel af det danske landbrugsareal til skov og natur inden 2050.

Hos Landbrug & Fødevarer er man enige med Klimarådet i, at at det i høj grad handler om synergier og der er brug for en kvalificeret debat om, hvordan man skal bruge arealerne i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For os er det vigtigt, at fødevareproduktionen i Danmark ikke falder i en verden med stigende behov for fødevarer. Det er en udfordring, men en del af det handler om, at vi eksempelvis placerer skov der, hvor den også kan opsuge kvælstof eller kan skabe biodiversitet, siger klimadirektør i L&F, Niels Peter Nørring, i en pressemeddelelse.

Klimarådet: Biodiversitet og skov skal fylde mere

Se også:

Klimarådet: Biodiversitet og skov skal fylde mere

Han påpeger, at der skal placeres skovene der, hvor det gavner klima, natur og vandmiljø mest og samtidig bevare vores værdifulde landbrugsproduktion.

- Klimarådet tager udgangspunkt i en national nedgang i drivhusgasudledningen i stedet for at se på det globale perspektiv. Det globale fylder mere hos os, og vi mener det mangler. Eksempelvis mener Klimarådet ikke, at lækage er et problem, da andre lande også har skrevet under på Parisaftalen og derfor har målsætninger om reduktion af drivhusgasudledning.

- Vi må bare konstatere, at EU og særligt Danmark har meget høje klimaambitioner, og at Danmark er det eneste land, der har planer om at lægge afgift på landbrugets biologiske processer - Parisaftale eller ej, siger Niels Peter Nørring.

Rådet for Grøn Omstilling: Regeringen kan ikke længere spille fedtspil

Se også:

Rådet for Grøn Omstilling: Regeringen kan ikke længere spille fedtspil

Han mener, at Klimarådet tænker meget meget centralistisk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ideen om, at staten kan sidde i København og udpege arealer i resten af Danmark, tror vi ikke så meget på. Vi mener, at staten skal levere potentialekort, afsætter midler med prioriteringskriterier, og så lade kommunerne drive de lokale processer. Både arbejdet omkring Vejle Fjord og ved Limfjorden viser, at vi kommer langt med lokale løsninger i forhold til at forbedre vandmiljøet. Det bliver ikke løst på et år, men der er gode tiltag i gang.

Ros fra Rådet for Grøn Omstilling

Hos Rådet for Grøn omstilling kalder de Klimarådets rapport for meget opsigtsvækkende.

- Klimarådets rapport er meget markant og modigt nybrud, der fortjener stor ros. Den er et frontalt opgør med silotænkningen, hvor vi i Danmark i de seneste år har fokuseret ret ensidigt på klimaet og drivhusgasserne, mens man har skubbet de andre miljø- og naturkriser i baggrunden. Et rent klimafokus redder ikke vores vandmiljø eller biodiversiteten. Det er på høje tid, at vi finder fælles og sammenhængende løsninger på disse udfordringer, siger Bjarke Møller, der er direktør i Rådet for Grøn Omstilling.

Rådet for Grøn Omstilling op bag Klimarådets biodiversitetsforslag, hvor 630.000 hektar af landbrugsjorden tages ud af drift, og at der mindst rejses 250.000 hektar skov og mere produktionsskov udlægges til urørt skov, så der kan bindes mere kulstof i naturen.