Lyt til artiklen:

Unge fra Sydeuropa og Uganda i danske stalde

00:00
Hastighed: ???x
03:13

Det er ikke kun corona-restriktioner, der har gjort det sværere at få landbrugspraktikanter fra især Ukraine og Rumænien til danske landbrug.

- I de seneste tre år er forholdene i de østeuropæiske lande blevet bedre og fået flere til at blive derhjemme. Der er også andre lande som Tyskland, der lokker med blandt andet lavere beskatning af lønnen. Så selvom grænsen igen er åben for arbejdskraft fra Østeuropa, er der stadigt stor efterspørgsel på praktikanter, siger Lars Tobler, indehaver af vikarbureauet Eurojob Denmark, i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han er derfor glad for, at Eurojob Denmark i de seneste måneder i stedet har formidlet kontakt mellem cirka 40 unge fra Sydeuropa - især fra Spanien - og praktikpladser på både kvæg- og svinebrug over hele landet. I forbindelse med opholdet i Danmark får de samtidigt en mesterlæreuddannelse til landbrugsassistent på Grindsted Landbrugsskole.

Satser på flere sydeuropæere

Her har udlandskoordinator Gitte Mikkelsen været rundt i landet for at møde de nye sydeuropæiske landbrugselever og fortælle om undervisningsforløbet i skolens internationale klasse. Elever fra både Spanien, Italien, Rumænien og Holland får på et seks ugers grundforløb i forbindelse med praktikken på danske gårde og afslutter den med fire måneders hovedforløb.

- Jeg synes ikke, at der er den store forskel på, om eleverne kommer fra Østeuropa eller Sydeuropa. De unge fra Spanien og Italien er meget positive og motiverede, og det er også arbejdsgivernes oplevelse. Sprogligt er de rigtigt gode til engelsk, så kommunikationen går fint, siger Gitte Mikkelsen.

Grindsted Landbrugsskole forventer at få samlet over 40 elever i de internationale klasser, der oprettes til grundforløbet fra henholdsvis midten af august og 1. januar. Udlandskoordinatoren har så store forventninger til fremtidige elever fra Sydeuropa, at skolen planlægger en studietur til Spanien og Italien.

- Vi vil gerne vide mere om, hvor de unge kommer fra, og hvad de har lært, inden de kommer herop. Vi vil derfor både besøge landbrug og skoler, så vi blandt andet kan komme til at kende den måde, de underviser på, siger Gitte Mikkelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landmænd fra Uganda

Gennem kontakter på danske landbrug er Eurojob Denmark også blevet opmærksom på unge landmandspraktikanter, der kommer endnu længere sydfra. Nemlig landmænd fra det østafrikanske land Uganda, som vikarbureauet formidler kontakt til gennem en udvekslingsorganisation i landet.

- De taler virkelig godt engelsk og har en god indstilling til arbejdet. De er stort set alle i gang med en universitetsuddannelse, hvor forløbet er opbygget som på europæiske landbrugsuddannelser med en blanding af praktik og undervisning, siger Lars Tobler.

Han peger på, at Uganda er et spændende landbrugsland, hvor 70 procent af befolkningen er beskæftiget med fødevareproduktion, og hvor man ofte høster tre gange årligt, men også er bekendt med moderne landbrug gennem blandt andet internationale investeringer.

De unge fra Uganda, som Eurojob Denmark nu også formidler aftaler med, kan Grindsted Landbrugsskole ikke tilbyde en egentlig uddannelse, men skolen er alligevel i gang med at undersøge, om der kan laves et alternativt undervisningstilbud til landmænd fra Afrika.