Lyt til artiklen:

Ny afgiftsfond råder årligt over 35 millioner kroner

00:00
Hastighed: ???x
02:26

Oprettelsen af fonden sker, fordi det er helt afgørende for dansk landbrugs omstilling og konkurrenceevne, at forskning og udvikling også fremover står stærkt, skriver Planteafgiftsfonden i en pressemeddelelse.

Planteafgiftsfonden, har fra den 1. juli 2023 fået hjemmel i en bekendtgørelse til at opkræve en årlig afgift på 15 kroner pr. hektar hos danske landmænd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Afgiften vil blive beregnet på baggrund af tilskudsberettigede arealer med grundbetaling, hvor der foregår en produktion. Bedrifter på under 10 hektar er undtaget.

Afgiften forventes at indbringe cirka 35 millioner kroner om året, og det skal finansiere forskning og udvikling til gavn for planteproduktion i bred forstand.

Dermed skal fonden bidrage til en bæredygtig udvikling af markdriften i Danmark og understøtte den grønne omstilling af landbrugssektoren. Afgiften vil første gang blive opkrævet ultimo 2024 ud fra data fra grundbetaling dette år, skriver Planteafgiftsfonden.

Landbruget sender ønske til Rasmus Prehn om forskning i planteproduktion

Se også:

Landbruget sender ønske til Rasmus Prehn om forskning i planteproduktion

Gårdejer som formand

Fondens Formand er Gårdejer Søren Laustsen, mens næstformand er seniorforsker ved Aarhus Universitet Birte Boelt. Bestyrelsen består i alt af 12 medlemmer, som er udpeget af fødevareministeren på baggrund af indstillinger fra Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening samt Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Forbrugerrådet Tænk og Danmarks Frie Forskningsfond.

Bestyrelsen har netop vedtaget sin første strategi for perioden 2024 - 2025. Strategien beskriver fondens strategiske målsætninger, indsatsområder samt tildelingskriterier og opfølgningsprocedurer. Strategien er derudover udmøntet i en vejledning om ansøgning om tilskud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På baggrund af den vedtagne strategi gennemfører fonden sin første ansøgningsrunde for tilskud i bevillingsåret 2024 med ansøgningsfrist ultimo september 2023.

Fonden er etableret af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri efter opfordring fra Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening.