sonsoreret-indhold

Lyt til artiklen:

Højere udbytter og ressourcebesparelser med præcisionslandbrug

00:00
Hastighed: ???x
05:14

- Man kan sagtens praktisere præcisionslandbrug, selv om man ikke er nogen it-nørd. Og præcisionslandbrug kan også sagtens betale sig, selv om man ikke driver planteavl i stor skala, siger Søren Gammelby.

Han driver sammen med broderen, Thomas Gammelby, I/S Gammelby ved Kalundborg med 470 hektar, hvor der dyrkes vinterhvede, vinterraps, maltbyg, vinterbyg, vinterrug, rajgræs og strandsvingel. Hertil kommer 20 hektar pasningsaftaler.

- Vi lægger hele grunden til vores præcisionslandbrug med vores bugserede 4-meters Kverneland u-drill Plus 4000 såmaskine. Ved hjælp af Isobus- og gps-udstyr kører vi efter det samme så-kort år efter år, fortæller Søren Gammelby.

5-10 procent udbyttestigning

- På den måde får vi etableret det helt optimale antal planter i forhold til jordens bonitet de forskellige steder i markerne. Det har givet os en generel udbyttestigning på 5-10 procent, føjer han til.

rich-media-1
Erfaringen på I/S Gammelby er, at den 4-meters Kverneland u-drill Plus 4000 såmaskine er let at trække, så en traktor på 180 hk er rigelig trækkraft. Foto: Kverneland Group Danmark A/S

Den luftassisterede Kverneland u-drill Plus 4000 såmaskine har elektrisk udmadning og delt såkasse, så der kan fyldes gødning i det ene rum og såsæd i det andet. To tallerkener åbner sårillen, hvor gødningen og såsæden placeres sammen.

- Vi tildeler for eksempel op til 60 kg. kvælstof pr. hektar til maltbyg i en NPK-gødning, fortæller Søren Gammelby.

En af de detaljer, den vestsjællandske landmand sætter pris på ved denne såmaskine, er, at den kan køres helt tom for såsæd.

Ingen rester af dyr udsæd

- Herved kan vi undgå at stå tilbage med en rest af dyr udsæd til for eksempel raps i maskinen, forklarer han.

Søren Gammelby bemærker i øvrigt, at den 4-meters bugserede såmaskine er let at trække, så en traktor på 180 hk er rigelig trækkræft.

En anden vigtig maskine for præcisionslandbruget på I/S Gammelby er bedriftens liftmonterede og Isobus-kompatible Kverneland TL Geospread gødningsspreder.

rich-media-2
- Vi gik efter en gødningsspreder, der automatisk kan tilpasse spredebredden, når der er kiler i marken, siger Søren Gammelby, der her ses ved sin Kverneland TL Geospread gødningsspreder. Der bruges først fremspiringskort fra om efteråret og senere det nyeste satellitkort, når hveden gødskes om foråret. Foto: Kverneland Group Danmark A/S

TL Geospread har en tankkapacitet på cirka 3,5 tons, og spredebredden kan reguleres imellem 12 og 36 meter. Hos I/S Gammelby køres der med 24 meters spredebredde.

- Vi gik efter en gødningsspreder, der automatisk kan tilpasse spredebredden, når der er kiler i marken, hvilket der er i alle vore marker, fortæller Søren Gammelby.

Gødsker efter fremspiringskort

- Når vi giver hveden den første gødning om foråret, kører vi efter et fremspiringskort fra om efteråret. På den måde gødsker vi præcist i forhold til den tilstedeværende plantemasse, forklarer han.

Den næste tildeling til hveden er gylle.

- Når vi gødsker hveden tredje gang, bruger vi det nyeste satellitkort, som afspejler situationen i marken her og nu. På den måde gødsker vi så optimalt som muligt, forklarer landmanden fra Kalundborg.

Der bliver heller ikke brugt unødvendigt store mængder plantebeskyttelsesmidler på I/S Gammelby.

Sprøjtearbejdet foregår med en bugseret Kverneland iXtrack T4 marksprøjte med 4.600 liters tank og en 24 meters aluminiumsbom, der er opdelt i 2-meters sektioner.

Sparer 10 procent svampemidler

- Vi sparer meget ved at sprøjte ud fra tildelingskort. For eksempel svampesprøjter vi ud fra satellitkort, hvorved vi har reduceret vort forbrug af svampemidler med cirka 10 procent, fortæller Søren Gammelby.

rich-media-3
- Vi sparer meget ved at sprøjte ud fra tildelingskort. For eksempel svampesprøjter vi ud fra satellitkort. Herved har vi reduceret vort forbrug af svampemidler med cirka 10 procent, siger Søren Gammelby, her ved den bugserede Kverneland iXtrack T4 marksprøjte. Foto: Kverneland Group Danmark A/S

- Desuden anvender vi dronefotos til at spotsprøjte mod tidsler og kvikgræs, så vi sparer ukrudtsmiddel her. Endelig er vi holdt helt op med at vækstregulere hveden og vinterbyggen. Det er overflødigt at vækstregulere, fordi vi undgår for høje plantetal og for stor gødningstildeling i disse afgrøder, forklarer han.

Udover u-drill Plus 4000 såmaskinen, TL Geospread gødningssprederen og iXtrack T4 marksprøjten rummer maskinhallen på I/S Gammelby også en række andre maskiner og redskaber fra Kverneland.

Masser af Kverneland

Her ses en ældre 5-furet risteplov med variabel furebredde, en 7-meters Tiger såbedsharve, et ældre 3-meters Compact III såsæt til lavninger og andre småopgaver, en 5-meters Turbo II stubharve med frøsåkasse til såning af efterafgrøder, en slagle-afpudser til frøgræsmarker, en gammel grubber og en gammel 2-rotors rive til småopgaver, typisk hos hestefolk.

- I årenes løb har vi haft mange maskiner og redskaber fra Kverneland. De er altid godt afprøvede, så de arbejder godt og driftssikkert ude i marken, konstaterer Søren Gammelby.

- Vi handler maskiner hos Slagelse Maskinforretning, der er forhandler af Kverneland. Det gør vi ikke mindst fordi, de altid er seriøse at samarbejde med, slutter han.