Tirsdag fremlægger regeringen sin længe ventede 2025-plan, der skal danne rammen om det politiske arbejde i efteråret, og måske endda også kan føre til folketingsvalg, hvis forhandlingerne går i hårdknude.

Noget overraskende præsenterede Landbrug & Fødevarer mandag sin egen 2025-plan med en række ideer til, hvordan der igen kommer vækst i Danmark, og ikke mindst hvordan danske landbrug kommer gennem krisen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det går ikke af sig selv

- Som erhvervsorganisation vil vi gerne være med til at pege på, hvad samfundet har brug for. Man kan enten læne sig tilbage og håbe på, at gør vi ikke noget, går det såmænd nok alt sammen. Men det vil ikke være tilfældet. Vi har en meget lav vækst i Danmark. Selv om vi går og fortæller hinanden, at vi er kommet ud af krisen, kan vi bare se, at der mangler hænder på det private arbejdsmarked, og vi har ikke den vækst, som de omkringliggende lande har. Vi bliver sejlet agterud, hvis ikke vi sørger for at komme ind med nogle reformer, siger Karen Hækkerup til Maskinbladet.

Rum for ekstra hænder

Derfor har L&F præsenteret sit eget bidrag, hvor der skabes rum for ekstra hænder på det private arbejdsmarked:

- Det er også afgørende for, at landmandens indtjening kan hænge sammen. Ellers ender vi med at skulle sende arbejdspladser ud af Danmark og dermed reducere velfærden. Vi skal under ingen omstændigheder havne i en situation, som det skete i 2007, hvor alt for mange virksomheder ikke kunne skaffe de medarbejdere, de havde brug for. Vi ser allerede nu flaskehalse, og virksomheder må sige nej til ordrer. Det sender vækst ud af landet. De reformer, vi peger på, betyder, at vi, der er på arbejdsmarkedet, må tage et nøk mere. Det er det, der skal til, hvis vi skal have frigjort nogle arbejdshænder, siger L&F?s administrerende direktør videre.

Bedre match

L&F er blandt andet bekymret for en udvikling, hvor flere og flere unge vælger gymnasiale uddannelser frem for erhvervsskolerne:

- Vi skal have et langt bedre uddannelsesmatch. I dag kommer folk ind på en drømmeuddannelse, men når de kommer ud i den anden ende, har de måske svært ved at finde arbejde. Omvendt mangler vi smede, mejeriingeniører og mange andre på gode uddannelser, hvor der er muligheder for en god indtjening i nogle spændende job. Men der er ikke nok opmærksomhed på det. Det nytter ikke at blive ved med at uddanne en masse mennesker, der har svært ved at finde arbejde, når de er færdige med deres uddannelse. Vi må dimensionere, hvilke uddannelser vi optager folk på, efter hvad virksomhederne behøver, siger Karen Hækkerup?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fok udefra

Hun erkender, at fødevareklyngen har løst en del af arbejdskraftproblemet ved at hente folk fra udlandet ind på bedrifterne:

- Fødevareklyngen er afhængig af at kunne tiltrække den nødvendige arbejdskraft. Fødevareklyngen står for en stor del af Danmarks samlede eksport, og disse virksomheder ligger typisk i yderområder, hvor det kan være svært at tiltrække arbejdskraft. Derfor er et af vore forslag, at de virksomheder, der har svært ved at tiltrække faglærte arbejdere, skal have nemmere ved at hente en medarbejder fra udlandet, der naturligvis skal arbejde på danske løn og arbejdsvilkår, siger L&F direktøren.

Et stort løft

Karen Hækkerup indrømmer, at Landbrugs- og Fødevarepakken gav et stort løft til hele fødevareerhvervet. Men det er ikke alene landbruget, der har brug for bedre rammevilkår. Det er de private virksomheder som helhed:

- Vi ser blandt andet på, hvad det koster at etablere en virksomhed i Danmark, så det er her, en virksomhed lægger eksempelvis sine innovationsaktiviteter og kan skabe merværdi i Danmark. Der er det nødvendigt at se på skattesystemet. Lige så vigtigt, det er at kunne skaffe de nødvendige medarbejdere, er en skattesituation, som gør, at det kan svare sig, siger hun.

Start-up

L&F foreslår blandt andet, at flere skal have mulighed for at investere i ildsjæle, de tror på:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Derfor foreslår vi en større fleksibilitet i forhold til, hvad man kan bruge sine pensionspenge på. Det skal være muligt at satse på start-up virksomheder, så vi kan hjælpe iværksætterånden i gang. Det vil betyde enormt meget, at der bliver adgang til kapital, og det er vigtigt at understøtte en iværksætterkultur i Danmark, slutter Karen Hækkerup