Lyt til artiklen:

Dansk Halm: Få styr på dit halmbehov inden høst

00:00
Hastighed: ???x
01:49

Tørken har formentligt taget sin del af årets halmudbytte allerede, og derfor opfordrer Dansk Halm alle med halm til at undersøge, om der er kollegaer i lokalområdet, som kommer til at mangle halm til husdyr eller til deres opfyldelse af kontrakter på levering til energi.

- Dansk Halm ser ikke, at der kommer til at være en generel halmmangel i Danmark som helhed, men der bliver et behov for at fordele halmen til de rette aftagere, og der skal presses halm fra flere hektar, end vi normalt gør, siger formand Erik Poulsen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alle halmleverandører- og producenter bør ifølge ham derfor hurtigst muligt vurdere, om der er tilstrækkeligt med halm til at opfylde behov til husdyr samt indgåede energi-kontrakter.

- Kontrakter med halm til energi skal vi selvfølgelig opfylde, men vi skal også sikre husdyrproducenter har foder til dyrene. Derfor kan det være nødvendigt at presse rapshalm til energi og sikre prioritering af for eksempel byghalm til husdyr. Derfor skal husdyrproducenterne også på banen nu med deres behov, siger Erik Poulsen.

Samtidig opfordrer Dansk Halm de planteavlere, der plejer at snitte halmen, til at undersøge om lokalområdet mangler halm og være åbne for at sælge halmen i stedet.

Status på halm

Dansk Halm forsøger samtidig at give et skøn på det forventede halmudbytte, selv om det er vanskeligt at høste med øjnene.

Set over landet som helhed, er der rigeligt med halm til det normale forbrug af halm til foder, strøelse og energi. Men det vil som nævnt kræve, at der bjerges halm fra et betydeligt større areal end normalt.

  • Vurderingen er, at der på lettere ikke vandede jorde, forventes et udbyttetab på op mod 50 procent af normaludbytte og særligt i vårsåede afgrøder.
  • På de bedre jorde er vurderingen, at udbyttetabet i halm ligger på cirka 50 procent for vårafgrøder og 25 procent for vinterafgrøder.