Lyt til artiklen:

Det skal du være opmærksom på ved levering til biogasanlæg

00:00
Hastighed: ???x
02:38

I de seneste år er der opført mange nye biogasanlæg, og flere er undervejs. Overvejer du at blive leverandør i et projekt, er det vigtigt at have fokus på leverandørkontrakten, skriver Fjordland i en pressemeddelelse.

Forhandling af en leverandørkontrakt er som hovedregel et modsætningsforhold, og når der først er underskrevet, er det for sent at ændre på aftalen. Derfor giver virksomhedsrådgiver Christian R. Paulsen her nogle råd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Bindingsperioden er vigtig, da det har stor betydning, om man er bundet et år eller for eksempel 10 år. Begge dele kan som sådan være fint, men det er de andre forhold i aftalen, der er afgørende for det, siger virksomhedsrådgiveren.

I aftalen skal der desuden være taget stilling til, hvem der betaler for transporten samt hvilke krav, der stilles til leverandøren vedrørende afhentningsforhold. Og det skal selvfølgelig aftales, hvordan gylle, dybstrøelse, afgrøder med videre afregnes.

Klimakreditter

- En meget aktuel ting er de såkaldte klimakreditter. I aftalen bør det indgå, hvordan de håndteres, og hvordan du honoreres for dit bidrag af de leverede biomasser, siger Christian R. Paulsen.

Det skal desuden også drøftes, om der skal være mulighed for genforhandling af afregningsbetingelserne i forskellige situationer og hvilke muligheder, man har som leverandør, hvis parterne i så fald ikke kan nå til enighed.

- Det bør overvejes, om kontrakten skal indeholde en mulighed for at tilpasse produktion eller en mulighed for at levere forskellige typer biomasse over tid. Fleksibilitet kan være vigtig, hvis der forventes ændrede produktions- og/eller ejerforhold, siger rådgiveren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kvalitetskrav

Kontrollér de konkrete specifikationer og kvalitetskrav, der stilles til den biomasse, der skal indgå i kontrakten. Det gælder både det, som skal afsættes, og det der modtagers. Hav fokus på, at betingelserne kan opfyldes uden unødige omkostninger med videre.

- Søg altid kompetent rådgivning, hvis du som landmand overvejer at indgå en leverandørkontrakt. Det gælder også, selvom du samtidig bliver kapitalejer i for eksempel et biogasanlæg, siger Christian R. Paulsen.

Overvej desuden om der skal dannes en uafhængig forening for leverandørerne, som kan repræsentere de potentielle leverandører i en samlet forhandling.