Lyt til artiklen:

FN går til kamp mod antibiotikaresistens

00:00
Hastighed: ???x
03:11

FN-organisationen FAO vil reducere behovet for at bruge antibiotika i landbruget på grund af en voksende trussel fra antimikrobiel resistens (AMR) i fødevare- og landbrugssektoren.

Det er ifølge FAO et stigende problem og påvirker jord- og vanddyrs sundhed, planter og miljøet og forårsager betydelige økonomiske tab for landmænd over hele kloden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den vedvarende brug af antimikrobielle stoffer i husdyrproduktion er bekymrende for menneskers sundhed, dyrevelfærd og miljømæssig bæredygtighed, sagde FAO's generaldirektør QU Dongyu i forbindelse med lanceringen af strategien, som er døbt Reduce the Need for Antimicrobials on Farms for Sustainable Agrifood Systemtransformation (RENOFARM).

Det er ifølge QU Dongyu FAOs ambitionen at udforske innovative veje til at bremse brugen af antibiotika og fremme en bæredygtig praksis for at beskytte folkesundheden og vores planet samtidig med at vi forbedrer husdyrenes produktivitet.

Lanceringen af RENOFARM-strategien mod brug af antibiotika foregik i Chongqing i Kina.

Flere end 100 lande

Formålet med strategien er ifølge FAO at samarbejde med regeringer, landmænd, organisationer i den private sektor og civilsamfundet og andre aktører for at støtte de enkelte lande. Det handler m både politisk støtte, teknisk bistand, kapacitetsopbygning og videndeling for at hjælpe med at reducere behovet for antibiotika i husdyrproduktionen, prioritere dyresundhed og -velfærd, mindske miljøpåvirkningen og øge fødevaresikkerheden og ernæringsværdien.

FAO's mål er at implementere RENOFARM-strategien i flere end 100 lande i samarbejde med flere andre FN-organisationer. Det er Verdenssundhedsorganisationen (WHO), FN's miljøprogram (UNEP) og Verdensorganisationen for Dyresundhed (WOAH).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Handlingsplaner

I forbindelse med lanceringen af antibiotikastrategien i kinesiske Chongqing er det ambitionen at blive enige om konkrete handlingsplaner og konkrete forpligtelser fra de enkelte lande forud for et møde i forbindelse med FN's Generalforsamling i september i New York.

I slutningen af september er FAO desuden være vært for den første globale konference nogensinde om blandt andet dyresundhedsinnovation og vacciner. Konferencens mål er at dele indsigt, udveksle erfaringer og identificere konkrete tiltag for at forbedre dyresundheden, bekæmpe antimikrobiel resistens og fremme bæredygtig omstilling af husdyrproduktionen.

Antibiotikaresistens er ifølge FAO en global trussel mod mennesker, dyr, planter og miljøet. At reducere behovet for antimikrobielle stoffer og begrænse udviklingen af resistente patogener er ifølge FN-organisationen afgørende for at opretholde verdens evne til at behandle sygdomme hos mennesker, dyr og planter, reducere fødevaresikkerheds- og sikkerhedsrisici og beskytte miljøet.