Det er den sidste dag i januar, da Maskinbladet kommer på besøg hos Hjortvad Maskinstation.

Det vil sige lige før, det igen går løs for maskinstationerne med først gyllekørsel og derefter alt andet markarbejde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men der er roligt på maskinstationen. For alt er gjort klar til gylle-sæsonen, og den ledige tid bruges til klargøring af maskiner, der senere skal i felten.

Ejeren, Hans Mikael Jensen, er netop kommet hjem fra et kundebesøg.

Kundebesøg og tilbudsgivning står på programmet i vintermånederne, hvor der ikke er så travlt i marken.

- Jeg bruger meget tid på at besøge nuværende kunder og opsøge nye emner, regne priser ud og give tilbud. Der er flere og flere, der vil have tilbud på arbejdet, og det forstår jeg godt – det gør jeg jo også selv, når jeg skal købe noget. Vi skal alle være effektive i dag for at kunne tjene penge, siger Hans Mikael Jensen.

Købte for to år siden

Hans Mikael Jensen overtog Hjortvad Maskinstation for to år siden. Men han har faktisk i april 10 års jubilæum som maskinstationsejer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han stammer fra Nr. Farup vest for Ribe, hvor hans forældre har et landbrug.

Hans plan var at uddanne sig som landmand, men han nåede ikke så langt, for som 17-årig kom han ud at køre som chauffør på en maskinstation, og dette arbejde har siden haft et sikkert tag i ham.

Som 24-årig – for 10 år siden – startede han for sig selv med faderens landbrug som udgangspunkt – og med en majssåmaskine. Tanderup Maskinstation hed firmaet, men det lå tæt på en stor kollega, så det kneb med at få firmaet til at udvikle sig, som han havde håbet på. Så den forblev en énmands-maskinstation.

Fire fastansatte

- Det var ikke holdbart i længden, så da det for et par år siden kom mig for øre, at Hjortvad Maskinstation var til salg, meldte jeg mig som interesseret. Det var en 40 år gammel veletableret og velrenommeret maskinstation, og i april 2006 overtog jeg alle maskinerne og lejede mig ind i bygningerne, mens jeg stadig selv bor i Ribe, fortæller Hans Mikael Jensen.

Han har fire fastansatte medarbejdere samt tre til fire løst ansatte i højsæsonen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ud over maskinstationsarbejde tilbyder han sig også med entreprenørarbejde.

- Det er gravearbejde i forbindelse med byggeri og lignende, vi har suppleret med. Det er dog hovedsageligt for kunder, vi i forvejen kører for. Vi har udvidet forretningen for at kunne tilbyde arbejde hele året. Det er nødvendigt for at holde på dygtige medarbejdere, siger Hans Mikael Jensen, der har to medarbejdere med 20 og ni års anciennitet.

- De kender forretningen bedre, end jeg selv gør, konstaterer den unge maskinstationsejer.

- Desuden arbejder de selvstændigt og meget engageret. De er gode til at sørge for at maskinerne er klargjorte, når de skal bruges. Det sørger de selv for, når der er tid til overs. Det er en god indstilling, som påvirker de andre medarbejdere.

Kontorarbejdet sørger Hans Mikael Jensen selv for. Han har fast kontor i tilknytning til maskinstationen, men ellers er det fra et mobilt kontor, han servicerer kunderne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg klarer telefonopkaldene på traktoren, mens jeg er ude at køre, fortæller han.

Højst fire til fem år gamle

Siden overtagelsen har han investeret flere millioner kroner i nye maskiner.

- Jeg har købt maskinstationen for 4,5 millioner kroner og har siden investeret lige så meget, og der kommer også flere investeringer i 2008, siger Hans Mikael Jensen.

- Det er vores mål, at ingen maskiner er ældre end fire til fem år. Det er nødvendigt for at kunne styre omkostningerne, at maskinerne virker. Det er også nødvendigt over for kunderne, at vi er vildt effektive, når vi er ude, men det er det også for vores egen skyld.

- Matriel, der går i stykker, er for hårdt for både medarbejderne og maskinerne, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gyllekørsel fylder en del hos Hjortvad Maskinstation, og det er blandt andet gylleudstyr, der er investeret i.

- Der er kun få landmænd, der selv kører gylle. Vi har halvanden til to måneder til rådighed her i foråret før såning, og derfor skal der arbejdes effektivt. Desuden har vi løbende udkørsel hen over sommeren og efteråret. Derfor har vi to 25 ton Samson gyllevogne og en selvkørende Vredo-gyllenedfælder.

Højst to traktormærker

Til blandt andet gyllekørslen har han også investeret i to nye John Deere-traktorer fra Vejrup Maskincenter. Det er en model 8530 med 360 hk og en 8430 med 340 hk. Der var tidligere flere andre traktormærker på maskinstationen, men antallet er reduceret til nu tre mærker: John Deere, New Holland og Case.

- Min plan er, at jeg højst vil have to forskellige traktormærker. At jeg har valgt John Deere skyldes, at den har en Vario-gearkasse, og at den har en god komfort. Vægtmæssigt passer de også godt til den kørsel, vi skal bruge dem til.

Det går den rigtige vej

Som nyetableret og med store investeringer bag sig er det vigtigt for Hans Mikael Jensen, at maskinerne får mange køretimer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har øget omsætningen fra 4,5 millioner det første år til seks millioner i 2007. Så det går den rigtige vej, konstaterer en tilfreds Hans Mikael Jensen.

Kunderne er for 85 procents vedkommende mælkeproducenter med fra 40 til 300 køer. Her er hovedopgaven at sørge for ensileringen.

- Fra midt til maj til hen i oktober ensilerer vi græs. Vi kan nå fire til fem slæt – sidste år var der tre kunder, der nåede fem slæt græs, fortæller Hans Mikael Jensen.

Pensionist-holdet på banen

Selv om arbejdsplanen er fyldt med store og presserende maskinstationsopgaver, bliver der også tid til småjobbene.

En af de opgaver, der ikke har udviklet sig de senere år – tværtimod – er møgkørsel. Men Hjortvad Maskinstation har materiellet, så man fortsat kan tilbyde dette arbejde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er en del, der har dybstrøelse, men det er jo ikke de store mængder. Derfor samler vi møgkørslen, så vi har til en hel dags arbejde ad gangen.

- Det er min far og en nabo, der klarer denne kørsel. Derfor kalder vi møg-sjakket for pensionist-holdet. De kører hver en møgspreder, og jeg kører selv med en læsser.

Tid til foreningsarbejde

Hans Mikael Jensen har også kastet sin interesse over foreningsarbejdet.

Han er bestyrelsesmedlem i Sydjysk Maskinstationsforening, der er en lokalforening under Landsforeningen Danske Maskinstationer.

- Vi arrangerer kurser og temamøder med relevante faglige emner. Derudover laver vi udflugt til for eksempel Agritechnica.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg nyder det kollegiale samvær, selv om vi også er konkurrenter. Det giver en masse input og så er det sjovt, siger Hans Mikael Jensen.

Sydjysk Makinstation tæller 63 medlemmer, heriblandt flere rene entreprenørforretninger, der trækker på foreningens servicetilbud.

- Der er sket en brancheglidning inden for vort område. Der er mange maskinstationer, der også er begyndt med entreprenørkørsel, men man ser faktisk aldrig entreprenører, der har startet med maskinstationsarbejde, siger Hans Mikael Jensen.

Besøget er slut. Hans Mikael Jensen er på vej til næste møde. Det er i landboforeningen, der holder orienteringsmøde for maskinstationerne i landboforeningens område. De skal orienteres om nye dyrkningsmetoder og trends i markarbejdet, som kan have betydning for maskinstationernes forberedelser og investeringer.

… det er vores mål, at ingen maskiner er ældre end fire til fem år. Det er nødvendigt for at kunne styre omkostningerne…” Hans Mikael Jensen, maskinstationsejer.