Den nye rapport fortæller blandt andet historien om, at Danmark er verdens mest intensivt dyrkede landbrugsland.

"Men vi nøjes ikke med egne arealer – i Sydamerika lægger Danmark beslag på et areal svarende til en tredjedel af det danske landbrugsareal til produktion af husdyrfoder til fortrinsvis danske svin," skriver en af de organisationer, der står bag rapporten, Danmarks Naturfredningsforening, på foreningens hjemmeside.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Specielt svineindustrien udgør en trussel mod den danske natur - med enorme omkostninger til følge: Milliarder af støttekroner, tab af naturværdier og lukkede drikkevandsboringer. Alligevel går vi rundt om problemerne uden at tage hånd om dem, mens vi giver ekstra skattelettelser til landbruget, siger René La Cour Sell, direktør i Danmarks Naturfredningsforening.

Fald i landbrugseksportens andel

Ifølge rapporten er landbrugseksporten faldet siden 1966 fra 45 procent til 17 procent af Danmark samlede vareeksport – i samme periode er beskæftigelse i det primære landbrug faldet fra 12,8 procent til 2,8 procent af arbejdsstyrken. 

- Landbruget bruger millioner af kroner på en imagekampagne over for den danske befolkning, meningsdannere og politikere. Der er behov for at nuancere debatten og synliggøre de reelle omkostninger ved den danske landbrugsproduktion. De omkostninger, som ikke indgår i landbrugets imagekampagne, siger Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse.

Rapporten er udarbejdet af Danmarks Naturfredningsforening, Dyrenes Beskyttelse, Dansk Ornitologisk Forening, Friluftsrådet, Danmarks Sportsfiskerforbund, Det Økologiske Råd og NOAH. Rapporten kan læses på alle syv organisationers hjemmesider. 

Organisationerne har sendt rapporten til samtlige 179 medlemmer af Folketinget.