- Vi laver næsten ingenting, udbryder Henning Bergmann med et stort smil, da han bliver spurgt om, hvordan livet har været, efter at han gik over til robotmalkning i 2007.

Hverdagen på gården ved Vadehavet har ændret sig drastisk for Henning Bergmann og hans kone Alice, siden de to robotter fra DeLaval overtog malkningen af ægteparrets 120 økologiske køer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det var totalt mærkeligt i starten, for pludselig fik vi en masse tid til overs. Men vi vænnede os hurtigt til det, fortæller Henning Bergmann, der ikke et øjeblik vil undvære robotterne.

To gange om dagen suser han ud på markerne på sin Honda ATV for at samle køerne i stalden, hvor robotterne tager over.

- Det er så nemt. Og vi sparer kroppen for det ensformige slid i en malkestald, siger Henning Bergmann, der sammen med sin kone tidligere brugte fire timer om dagen på at få malket køerne på bedriften, der ligger ved Hjerpsted få kilometer nord for Højer.

Egentlig ville han gerne have haft styret kotrafik, men stalden var ikke egnet til det, så Henning Bergmann må af sted på sin Honda et par gange om dagen.

Hans bror Niels Christian Bergmann, der bor nogle kilometer længere sydpå, har også en økologisk besætning med 130 malkekøer, der malkes af to robotter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Niels Christian Bergmann er ligesom sin bror godt tilfreds med det automatisk malkesystem, men i modsætning til broren har Niels Christian Bergmann styret kotrafik. Dermed undgår han nedgræsning, og samtidig slipper han for at hente dyrene.

Fortæller via mobil

Henning Bergmann har hørt om nogle problemer ved de større robotbesætninger, men har i det store og hele kun lovord til overs for teknikken.

- Jeg er ikke misundelig på dem, der har tre-firehundrede køer. De har kun arbejde, arbejde og arbejde, og de slider sig selv op. Her har vi det godt, og vi bliver ikke slidt op, siger han og tilføjer, at der sjældent er bøvl med robotterne.

- Der kan gå halve år mellem de natlige alarmer, og når vi får en alarm, er det som regel vores egen skyld. Eksempelvis kan man glemme at tjekke olien på vakuumpumpen.

Robotterne er programmeret til at udsende servicemeddelelser i tidsrummet klokken 06.00 til klokken 22.00.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De fortæller via mobilen, hvad der er i vejen, og det virker rigtig godt, fortæller han og tilføjer, at han for nylig tegnede en ny servicekontrakt med DeLaval.

Platinkontrakten, som DeLaval har valgt at kalde den, koster 43.000 kroner om året pr. robot, mens rengøringsmidler, pattegummi og pattespray løber op cirka 17.000 kroner.

I alt lægger Henning Bergmann omkring 120.000 kroner om året på det automatiske malkesystem.

- Pengene er godt givet ud, for hvor kan jeg købe arbejdskraft til 120.000 kroner? Og maskinerne bliver ikke syge, fastslår han.

I den nye servicekontrakt kan både kameraer og pegeskærme nu repareres i stedet for som tidligere at skulle udskiftes helt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Henning Bergmann fortæller, at han to gange har fået skiftet kameraer ud. Det har kostet ham 32.000 kroner.

- Nu kan vi få repareret kameraerne, og det er med en pris på 6-7.000 kroner væsentligt billigere end at skifte dem ud med nye.

Pegeskærmene har han også fået udskiftet ? de gik begge i stykker samme dag. Forsikringen dækkede ikke, så han købte to nye skærme til en samlet pris på 46.000 kroner.

Det viste sig så, at de gamle kunne repareres til en pris på 3.500 kroner, og på det punkt er Henning mindre begejstret for DeLaval.

- De bød mig 5.000 kroner for skærmene, der var to måneder gamle. Det kunne firmaet, der kalder sig verdens førende robotproducent, godt have gjort bedre, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som et stort plus nævner han den gode service, som servicemontørerne fra DeLaval udfører.

- De er flinke, dygtige og altid up to date, siger han.

Nabo passer bedriften

Henning og Alice Bergmann har en nabo, der er god til teknik. Naboen, der er svineproducent, passer bedriften, mens ægteparret med god samvittighed kan rejse på ferie eller deltage i det lokale foreningsliv.

- Det ville aldrig kunne lade sig gøre, hvis vi havde malkestalden, for det ville vores nabo ikke have med at gøre, uddyber Henning Bergmann.

Besætningen er ikke med i ydelseskontrollen, men Henning Bergmanns rådgiver siger, at køerne har en ydelse på 9.500 kg EKM.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Og det er det samme, som da vi havde malkestalden - altså omkring en million liter mælk om året, tilføjer han.

Yverbetændelse er en sjældenhed i besætningen, og han anslår, at der kan gå op til et halvt år mellem udbruddene.

- Efter at vi har fået robotterne, kommer dyrlægen ikke så tit mere, og det kan mærkes på regnskabet, siger Henning Bergmann.

Han har ikke noget fradrag for kimtallet, mens celletallet i øjeblikket viser en stigning, som Henning Bergmann ikke helt kan blive klog på.

- Normalt ligger vi mellem 120.000 til 180.000, men lige nu er vi oppe på 240.000, og der er ingen tegn på yverbetændelse, så det forstår jeg ikke, siger han,

Artiklen fortsætter efter annoncen

Elregningen er steget fra 75.000 kilowatt til 90.000, siden robotterne blev taget i brug, men Henning Bergmann mener, at mere brug af vandingsanlægget også spiller ind på energiforbruget.

- Vi har brugt vandingsanlægget mere de senere år, så det er svært at afgøre, hvor meget mere strøm robotterne sluger, siger han.