Lyt til artiklen:

Ny brancheforening for lokale fødevarer: Lokale råvarer er mere end værtindegaver

00:00
Hastighed: ???x
03:11

Jesper Zeihlund har i årevis arbejdet med lokale fødevarer, og han ærgrer sig over uigennemskuelige regler på området. Mange af de varer, som signalerer, at de er danske, bliver nemlig enten forarbejdet i udlandet eller er reelt råvarer, som fragtes til Danmark og pakkes her i landet. Derfor har han stiftet en ny brancheforening, der vil rydde op i begrebet lokale fødevarer.

Via gennemsigtighed og støtte til lokale fødevareproducenter, ønsker han at skabe et fællesskab, der styrker de enkelte aktører, og det skal altså ske i Brancheforening for Lokale Fødevarer i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi vil arbejde for, at forbrugeren kan gennemskue, hvilke varer der er lokalt produceret. Mange fødevareproducenter føler sig ikke hjemme i de eksisterende organisationer, og har ikke et talerør. Formålet er at give en platform til dem, der arbejder med virkelige lokale fødevarer. Og ikke mindst i fællesskab at arbejde for at fremme deres kommercielle interesser gennem relationer og nytænkning, siger Jesper Zeihlund i en pressemeddelelse.

rich-media-2
Jesper Zeihlund er stifter af og formand for den nystiftede Brancheforening for Lokale Fødevarer i Danmark. Pressefoto.

Den 16. maj bliver den nye forening præsenteret ved et arrangement, hvor producenter, grossister, gastronomer, fødevareministeren og embedsfolk på tværs af organisationer inviteres til at deltage.

Klar definition på det lokale

Målgruppen for brancheforeningen er både store og små fødevareproducenter samt virksomheder, der forarbejder og forædler de danske råvarer.

Brancheorganisationen vil fremme forarbejdning og forædling på danske landbrug. Et særligt fokus bliver derfor de landmænd, som vil omlægge eller kaste sig ud i iværksætteriet. Og så vil man arbejde for mærkninger.

Fra lukningstruet gedefarm til nyt ostemejeri: Nu laver Tobias sine egne oste

Se også:

Fra lukningstruet gedefarm til nyt ostemejeri: Nu laver Tobias sine egne oste

- Det handler om konkrete definitioner. Hvis du eksempelvis laver is, skal 80 procent af indholdet være danskproduceret, men du må altså gerne blande med 20 procent udefra. Det skal man kunne overholde, hvis man vil med i vores forening og have vores mærke, siger Jesper Zeihlund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ser landmanden som fødevareiværksættere

Den nye forening ønsker at skubbe til den politisk dagsorden på flere områder.

- Det er vigtigt for os, at man ser på en ung landmand og fødevareproducent som iværksætter. I øjeblikket mangler de sparring og netværk. Vi vil rumme og se landmænd som fødevareiværksættere, for det er de ofte, og endda særdeles kompetente af slagsen, siger stifteren af foreningen.

Et andet område handler om de allerede eksisterende støtteordninger, der hovedsageligt går til industrielle landbrug.

- Hvis en landmand vil forædle sit produkt, skal støtteordningerne kunne rumme det. Mange landmænd tænker nye tanker i forhold til vores fødevarer, og hvis eksempelvis fire mælkeproducerende gårde vil gå sammen, kommer det med store omkostninger. Men det kan også give en kæmpe merværdi i forhold til priser på bedre forædlede råvarer på sigt, forklarer Jesper Zeihlund.