Lyt til artiklen:

Sammenhold giver muligheder

00:00
Hastighed: ???x
02:32

Formand Kristian Gade glædede sig i sin åbningstale på Landsskuet 2023 over, at mange anser Landsskuet for vigtigt og også ser et potentiale i at udstille på Landsskuet - både ud fra en kommerciel betragtning og som en faglig kappestrid mellem landmænd - og som rammen om vigtigt socialt samvær.

Samtidig mener han, at Landsskueter et fint bindeled mellem land og by, hvilket er vigtigere end nogensinde, fordi kun få danskere i dag har direkte relation til landbruget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Landsskuet er med til at synliggøre, hvordan vi producerer klimavenlige fødevarer, og hvordan vi passer dyrene og markerne -ofte ved hjælp af spritny teknologi. Vi viser vores respekt for naturen, biodiversiteten og klimaet. Vi er bevidste om det ansvar, vi har, og vi er stolte af at vise landbruget og følgeindustrien fra den allerbedste side, sagde Kristian Gade.

Smittebeskyttelse

Han kom også ind på nogle af de udfordringer, der er i forbindelse med afviklingen af det, han kalder Danmarks førende husdyrudstilling.

Han fortalte, at kampen mod smitsomme sygdomme har ført til, at kvægbruget er enedes om at øge niveauet af smittebeskyttelse i forbindelse med alle landets dyrskuer, og at det har krævet en større indsats af nogen end af andre.

- Det er super, at vi dermed passer på hinanden, vores dyr og vores økonomi og dermed eksporten, sagde han.

Sammenhold er vigtigt

Men alt var ikke en venlig, solbeskinnet hyldest til sammenholdet i landbruget og dyrskuernes sociale mission i Kristian Gades tale.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi skal værne om - og udvikle - vores andelsselskaber og helt unikke fælles landbrugsorganisationer og uvildige landbrugsrådgivning, og det kræver, at vi står sammen i hele værdikæden, og det kræver, at vi bakker op i både med- og modgang, sagde Kristian Gade.

Han benyttede anledningen til at udtrykke forståelse for de griseproducenter, som er fristet til at sende deres smågrise til udlandet. Men han mener, at det er kortsigtet og gjorde opmærksom på, at bagsiden af medaljen er en stor risiko i tilfælde af eksempelvis udbrud af Afrikansk Svinepest, hvor det ikke er givet, at der så er slagtekapacitet til alle de grise, der produceres i Danmark.

- Beslutningerne ligger hos os selv, men kræver, at vi tænker langsigtet, sagde han.