Lyt til artiklen:

Året der gik: Opkøb, lukninger og generationsskifter i maskinbranchen

00:00
Hastighed: ???x
07:51

Knapt havde de værste tømmermænd fra nytårsfejringen lagt sig, da vi på Maskinbladets redaktion fik nys om årets første store opkøb i maskinbranchen.

Case IH-forhandleren Yding Smedie & Maskiner fra Horsens havde nemlig været på indkøb lidt længere sydpå, hvormed Case IH-forhandleren Lind & Kruse vest for Vejle fra 1. februar 2023 skulle fortsætte som en afdeling under Yding Smedie & Maskiner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når man sælger sit livsværk, vil man gerne gøre det på en god måde, der tilgodeser medarbejdere, samarbejdspartnere og kunder. Det er immervæk mange års arbejde og kræfter, der ligger bag. Det vigtigste for mig har været, at der bliver taget hånd om kunder og medarbejdere på en god og professionel måde. Og det er jeg helt tryg ved med Yding Smedie & Maskiner ved roret, sagde Jens Lind i forbindelse med offentliggørelsen af den store nyhed.

Yding Smedie & Maskiner overtager Lind & Kruse

Se også:

Yding Smedie & Maskiner overtager Lind & Kruse

En anden maskinforretning, der også havde læderet fremme i 2023, var Valtec/TBS, der efter et årelangt samarbejde med Valtra-forhandleren, Varde Traktorlager, sidst i februar offentliggjorde, at nu købte man hele butikken.

- Det er en rigtig god løsning for alle. Jeg har fået styr på generationsskiftet, kan trappe ned og har lidt tid til at forberede mig på pensionisttilværelsen. Kunderne får en samarbejdspartner med visionære planer for fremtiden, og der bevares nogle arbejdspladser her ved Varde. Det er ikke så tosset en løsning, sagde Ove Emil Andersen, der havde været selvstændig siden 1992.

Varde Traktorlager bliver en del af Valtec

Se også:

Varde Traktorlager bliver en del af Valtec

På Sjælland var det en markant anden udgang for Jens Erik Hansen, der siden 1975 havde stået i spidsen for Havdrup Maskinforretning, som hans forældre etablerede helt tilbage i 1944.

I stedet for som planlagt at generationsskifte til sin datter, valgte familien at opsige sin importør-aftale med John Deere og meddele medarbejderne, at virksomheden ville lukke senest ved udgangen af 2023.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kan ikke længere se en fremtid for vores type forretning. I hvert fald ikke, som den er skruet sammen lige nu, fortalte Jens Erik Hansen dengang til Maskinbladet.

Siden den melding er maskinforretningen lukket ned. Forhandlingen af John Deeres have- og golfmaskiner på Sjælland har Semler Agro overtaget, mens Nellemann Machinery, udover flere medarbejdere, også har overtaget en række af Havdrups maskinbrands.

Bygningerne er maskinforretningen Stemas netop flyttet ind i.

John Deere-forhandler lukker: Vi ser ingen fremtid i det

Se også:

John Deere-forhandler lukker: Vi ser ingen fremtid i det

En anden maskinforretning, der i 2023 valgte at lukke ned, var New Holland-forhandleren SP Maskiner ved Skanderborg.

Efter en menneskealder i maskinbranchen konstaterede SP Madsen i oktober ganske usentimentalt;

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Min tid som maskinhandler er nu passé.

Den 78-årige, nu tidligere maskinhandler, havde som afskedssalut valgt at køre ophørsauktion på maskiner, redskaber og inventar. På gennemsynsdagen, hvor der blev trakteret med pølser og sodavand, lagde godt 1.000 mennesker vejen forbi og dagen udviklede sig til lidt af en afskedsreception, hvor kunder og venner af huset kom forbi og sagde pænt farvel til SP Madsen.

SP Maskiner om ophørsauktion: Det har været en god oplevelse

Se også:

SP Maskiner om ophørsauktion: Det har været en god oplevelse

I det Syd- og Sønderjyske var WekoAgro Machinery i september på indkøb, da Lundtofte Maskinservice i Tobøl blev en del af familien.

Lundtofte Maskinservice er notorisk stærk på markvandingsmaskiner, vandingsanlæg og komponenter og var derfor et attraktivt køb for WekoAgro, der også satser i den retning.

Og for John Høier Christensen, hidtidig indehaver af Lundtofte Maskinservice og fremtidig afdelingsleder for samme, var det et spørgsmål om at få fremtiden på plads, ikke mindst for medarbejdernes og kundernes skyld.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har solgt nu, fordi jeg synes, det er rettidig omhu, ligesom hvis der var tale om et generationsskifte. Desuden kan jeg som daglig leder i Tobøl fortsat bruge min erfaring og viden til at rådgive kunderne, sagde John Høier Christensen, da WekoAgros direktør Tom Myrdal var forbi for at give det bindende håndslag på handlen.

WekoAgro Machinery køber Lundtofte Maskinservice

Se også:

WekoAgro Machinery køber Lundtofte Maskinservice

I Middelfart var der tale om et rent snit, da Svend Lassen efter 25 år solgt livsværket Turbodan til en af sine trofaste forhandlere, Carsten Vesthammer fra Middelfart Maskiner.

- Jeg er glad for, at vi er blevet enige. Carsten er en frisk ung mand med en god kundekreds og masser af gåpåmod. Turbodan er i gode hænder, siger Svend Lassen.

Formaliteterne er nu vel overstået. Underskriften er sat, planen er lagt, Turbodan Danmark føres videre, mens Svend Lassen nu påtænker at nyde sit otium.

- Alting har en ende. Jeg er blevet en gammel mand, siger Svend Lassen, der er stolt over at kunne overdrage Turbodan i god gænge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fynsk maskinhandler overtager Turbodan

Se også:

Fynsk maskinhandler overtager Turbodan

Generationsskifter i 2023

2023 blev også et skelsættende år for tre maskinforretninger, der fik styr på, hvem der fremover har hånden på kogepladen.

I det vestjyske, hos New Holland-forhandleren Anker Bjerre, kan ejerkredsen nu stille sit eget 7-mands hold i firmafodboldligaen. De hidtidige ejere havde skrabet sammen til en ejerandel på 25 procent, som fire nøglemedarbejdere fik ejerskab af.

- Vi har gennem de seneste årtier erfaret, at det giver store fordele at inddrage medarbejdere i ejerkredsen, så det er ikke en ny og uvant situation. Tværtimod, så oplever vi, at det giver et stabilt og stærkt fundament, hvilket vi vægter højt, også i forhold til fremtidssikring af virksomheden, sagde Anders Frandsen, der indtil da havde fungeret som direktør.

Den post er nu hos medindehaver, Anders Harder.

Generationsskifte: Fire nye medejere hos Anker Bjerre

Se også:

Generationsskifte: Fire nye medejere hos Anker Bjerre

I Randers havde den hidtidige ene-indehaver af Rytter Maskiner, Bjarne Rytter, den store fornøjelse at invitere sine tre sønner ind i ejerkredsen i importvirksomheden, der netop er flyttet i nye tidssvarende lokaler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med indgangen til 2023 overgik driftsaktiviteterne i enkeltmandsvirksomheden Rytter Maskiner nemlig til Rytter Maskiner ApS, der har fire indehavere; Bjarne Rytter, Henrik Rytter Jensen, Mikael Westfall Rytter og så den tredje bror Jakob Rytter, der dog primært er beskæftiget som tømrer andetsteds, men hjælper familiefirmaet, hvor og når han kan.

Rytter Maskiner er flyttet hjemmefra

Se også:

Rytter Maskiner er flyttet hjemmefra

Lidt længere mod nord, i nordjyske Frejlev, bliver det også i familien. Under overværelse af både far Palle og farfar Ole skrev brødrene Søren Kjærsgaard og Simon Kjærsgaard under på et sæt papirer, der rent juridisk besegler den skæbne, de nok længe havde kendt.

Med underskrifterne gennemførte den nordjyske maskinhandler S.D. Kjærsgaard det første skridt i et nyt langsigtet generationsskifte hos Case IH-forhandleren.

- Vi ønsker, at S.D. Kjærsgaard A/S fortsat skal være en familieejet virksomhed, også for fremtidige generationer, hvorfor vi har fundet det rettidigt at foretage første skridt af en overdragelse til fjerde generation, sagde en stolt Palle Kjærsgaard, direktør i S.D. Kjærsgaard.

Fjerde generation overtager 75 procent af S.D. Kjærsgaard

Se også:

Fjerde generation overtager 75 procent af S.D. Kjærsgaard

Det var i øvrigt også i 2023, at S.D. Kjærsgaards nestor, Ole Kjærsgaard, fyldte 80 år. Maskinbladet besøgte i den forbindelse den gamle maskinhandler for at tegne et portræt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og Ole Kjærsgaard er "still going strong".

- At sælge traktorer er faktisk det eneste, jeg har lyst til at lave. Jeg har altid levet for den her forretning, og jeg har heller aldrig prøvet andet. Hvis jeg ikke skulle være her, hvad skulle jeg så give mig til?, siger Ole Kjærsgaard blandt andet i interviewet, der blev bragt ved indgangen til foråret.

Maskinhandler fylder 80 år: At sælge traktorer er det eneste, jeg har lyst til

Se også:

Maskinhandler fylder 80 år: At sælge traktorer er det eneste, jeg har lyst til