Lyt til artiklen:

Tabte landbrugsjobs skal genskabes med ny strategi

00:00
Hastighed: ???x
04:04

CO2-afgift og grøn omstilling risikerer at koste op mod 8.000 jobs i landbruget, men i eksempelvis agri-tech, nye dyrkningsformer og i naturens egne løsninger tilsat teknologi, det der kaldes biosolutions, kan der skabes tusinder af job fremover.

Derfor har regeringen præsenteret en ny strategi, som skal lette vejen til de nye, grønne jobs. Strategien ved navn "Strategi for grønne job i landbruget og følgeerhverv" satser på bedre lovmæssige rammer for den grønne udvikling, på innovation og forskning og på bedre uddannelse til fremtidens grønnere landbrug og fødevareproduktion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Landbrugssektoren har et stort potentiale, og den nye strategi skal sikre, at vi får udnyttet de muligheder, der er for at skabe job i den grønne omstilling af landbrugssektoren. Det kan for eksempel være i udviklingen af præcisionsteknologi i landbruget, nitrifikationshæmmere i husdyrproduktion og biosolutions. Samtidig har strategien også fokus på det kommende generationsskifte, som en stor del af de danske landbrug skal igennem. Vi vil sikre, at omstillingen sker på bedste vis for både landmændenes økonomi og for klimaet, siger fødevareminister Jacob Jensen (V) i en pressemeddelelse.

Kærkommen strategi

Hos Landbrug & Fødevarer hilser man den nye strategi velkommen.

- Landbruget skaber mange arbejdspladser i Danmark. Mere end 125.000 arbejdspladser er i dag knyttet til landbruget og forarbejdningserhvervene, og disse er hovedsageligt placeret i vores landdistrikter. Det er arbejdspladser, der bidrager til at opretholde den vigtige balance mellem land og by i Danmark. Det er vi stolte af, og det skal vi bevare og styrke. Det kan regeringens nye strategi forhåbentlig hjælpe med, siger Anders Martin Klöcker, der er erhvervs- og forskningsdirektør i L&F.

Han glæder sig over at strategien blandt andet skal understøtte erhvervsuddannelsernes udvikling, og på den måde sikre at nye generationer af landmænd er klædt godt på til den grønne omstilling.

- Landbruget og fødevareerhvervet er vigtige leverandører af både det råstof, som biosolutions skal laves af, men også aftager af løsningerne. Det handler for eksempel om at føde ind med biomasse til produktion af bioplast, men også om produkter, der kan mindske energiforbrug, øge udbytte af afgrøder og forlænge holdbarheden af produkter. Det er godt, at regeringen også har fokus på det, siger Anders Martin Klöcker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lover godt

Også hos Dansk Industri bliver strategien vel modtaget.

- Vi mangler naturligvis at se de helt konkrete initiativer inden for de fem retninger, der er angivet i udspillet. Men udspillet lover godt. For biosolutions-sektoren er potentialet stort. Den kan i 2030 omsætte for godt 105 mia. kroner og ansætte 14.000 personer. Biosolutions-sektoren vil altså i høj grad kunne aftage mange af de danskere, der som følge af en grøn omstilling af landbrugs- og fødevaresektorerne ikke kan bevare deres job, siger Mikael Wraae Valsted,chef for DI Bio.

Bio-chefen håber med udspillet, at der nu kommer opbakning og understøttelse til en dansk bio-sektor, som er stor, men som er hårdt presset af USA og Kina.

- Den danske biosolutions-sektor er global verdensførende med både industrivirksomheder såsom Novonesis, verdensledende forskningsmiljøer hos DTU og Københavns Universitet samt innovative entreprenører. Den position skal vi gerne udbygge for den er nødvendigt for den grønne omstilling og for at skabe nye job. Det er dejligt, at regeringen arbejder aktivt for at sikre de bedste vilkår for sektoren.