- Sidste år høstede vi et rigtig godt udbytte pr. hektar - i år desværre noget mindre på grund af vejret, så vi bliver nødt til at teste quinoa yderligere et år eller to, inden vi slipper produktionen helt løs, fortæller jordbrugsøkonom og MBA Steffen Lund, som de seneste to år har været forretningschef i Landbrug & Fødevarer, Business Lolland-Falster.

I 2016 var der én avler, der dyrkede quinoa på Sydhavsøerne - i år var der syv, som hver dyrkede mellem 1 og 10 hektar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landbrug og fødevarer er sammen med turisme, handel og oplevelser samt industri og anlæg de indsatsområder, som den seks år gamle erhvervsorganisation; Business Lolland-Falster har valgt at satse på. Organisationen er organiseret som henholdsvis en fond og en forening og finansieres gennem driftstilskud fra Lolland og Guldborgsund kommuner samt kontingentindbetalinger fra over 420 medlemsvirksomheder. Fondens bestyrelse består af repræsentanter fra både kommuner og erhvervsliv, hvor erhvervslivet har stemmemajoritet samt formandspost.

- Vores opgave er at løfte styrkepositioner og kommercielt gode ideer til virksomheder og arbejdspladser, fastslår Steffen Lund og minder om, at landbrugenes soliditet og planteavlskompetencer samt klima og kvaliteten af jorden på Lolland-Falster er uden sammenligning i Danmark. I kombination med en stærk følgeindustri og vidensressourcer gør det landsdelen yderst attraktiv for virksomheder og investorer med ambitioner inden for agrobusiness.

Eksport og produktudvikling

Foreløbig er det danske marked for quinoa kun lille, og det er derfor i eksport, at Steffen Lund ser forretningspotentialet. I blandt andet Tyskland er der en stor vækst i antallet af veganere, der skal have deres proteinbehov dækket gennem planteproteiner.

- Målet er, at vi sikrer et fornuftigt dækningsbidrag - men der er også en dyrkningsrisiko ved en ny afgrøde. Med hensyn til afsætningen arbejder vi aktuelt på at skabe et afsætningsled og hvor landmændene bliver medejere.

I Agro, der udkommer fredag den 8. december kan du læse resten af artiklen og mere om dyrkning og produktudvikling af quinoa. Men allerede nu kan du læse artiklen ved at klikke her:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Ikkeabonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til den.

Der kan bestilles abonnement på http://www.agrar-plus.dk/agro eller telefon 76 20 79 70.