I sommers på Kverneland Store Agrodag blev den nye seks meter U-drill Plus såmaskine vist frem for første gang i Danmark, og nu er Kverneland klar til at kører landet tyndt med to demo-maskiner.

- Planen er, at maskinerne kommer rundt til vores forhandlere i hele landet, og landmænd får mulighed for at prøve såmaskinen efter deres egen traktor, fortæller Mathies Tang-Jensen, demo-ansvarlig ved Kverneland Group Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og at såmaskinen netop kommer efter landmandens egen traktor, er noget den danske demo-ansvarlig ser frem til.

- Mange vil blive overrasket over, hvor let såmaskinen er at trække, fortæller han.

Delt op i to

Maskinerne er på forhånd delt op i to hold, henholdsvis hold øst og vest. Opdelingen mellem øst og vest sker ved Lillebælt, da det erfaringsmæssigt passer bedst med, hvorledes høst og såning skrider frem.

Begge hold indeholder en seks meters u-drill såmaskine og en seks meters Qualidisc discharve. Demoturen er allerede så småt startet op med Qualidisc, men det store rykind på såmaskinerne forventes først at komme senere.

Af hensyn til planlægning af ruterne for maskinerne, opfordrer Kverneland interesserede til at kontakte den lokale Kverneland forhandler hurtigst muligt. På nuværende tidspunkt er planen, at maskinerne på hold øst starter på det nordlige Sjælland og arbejder sig ned mod Lolland og Falster for til sidst at slutte på Fyn. Maskinerne på hold vest i det jyske skal arbejde sig op gennem Jylland, og de forventes at slutte i Nordjylland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu med gødning

Plusset efter U-drill-navnet betyder, at maskinen er udstyret med gødningsplacering. Landsforsøgene fra 2015 viste et merudbytte på op til 5,6 Hkg. i vårbyg, når der blev placeret gødning sammen med udsæden.

- Vi er derfor rigtig glade for, at vi allerede nu kan præsentere en maskine, der kan være med til at hjælpe landmanden med at forbedre hans forretning, fortæller Troels Pontoppidan, produktchef for Kverneland såteknik.

Kverneland fortæller, at ved at placere en lille mængde gødning sammen med kernerne viser forsøg, at byggen er hurtigere til at buske sig og dermed skabe et godt grundlag for et øget udbytte. Det er derfor værd at overveje at skifte til en teknik, der kan placere gødningen sammen med udsæden.

Både græs og frø

Kvernelands u-drill plus maskiner placerer gødning i samme sårille som udsæden ved hjælp af deres double entry-system.

Da double entry-systemet kan justeres i dybden, uafhængigt af såskæret, kan double entry-systemet ligeledes bruges til at udså græsudlæg, når der ikke placeres gødning. Alternativt kan U-drill Plus også leveres, hvor den enten kan placere gødningen i disc sektionen, eller hvor gødningen udlægges i double entry-systemet. U-drill plus kan med andre ord levers stort set som kunden ønsker, fortæller Troels Pontoppidan

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi oplever, at mange planteavlere ønsker, at så græsfrø i samme overkørsel med såning, og derfor er vi nu ved at arbejde på en løsning, hvor vi kan monterer vores a-drill græssåmaskine på såmaskinen, så vi til foråret kan have løsningen klar.