Kineserne får flere og flere penge mellem hænderne, og middelklassen vokser støt. Det er positivt for eksporten af danske, økologiske fødevarer til Kina og Hong Kong, hvor den danske øko-eksport til Kina blev tredoblet fra 80 mio. kr. i 2014 til 240 mio. kr. i 2015.

Landbrug & Fødevarer forventer derfor, at den samlede eksport af økologiske fødevarer lander på omkring 300 mio. kr. i 2016.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mette Gammicchia, der er afdelingsleder for afsætning, ernæring & markedsudvikling hos Landbrug & Fødevarer, siger:

- I Kina har vi set imponerende vækstrater på 15-20 pct. indenfor økologien i de seneste år. Det kinesiske landbrugsministerium, CNCA, forventer, at det fortsætter i de kommende år. Det betyder, at det kinesiske marked er meget vigtigt for os.

Derfor er Landbrug & Fødevarer sammen med otte danske virksomheder frem til lørdag d. 27. maj på eksportfremstød til Shanghai. Som en særlig cadeau er Danmark - som det første land nogensinde - udnævnt til 'Årets Land' på BioFach China:

- Det er virkelig en stor ære. Titlen som 'Årets land' viser, at Kina vægter Danmark højt på det økologiske felt. Og så giver den naturligvis ekstra opmærksomhed til de danske virksomheder, der deltager, siger Mette Gammicchia.

Ny aftale skal sende mere dansk økologi til Kina

For nylig blev der indgået en historisk samarbejdsaftale mellem Danmark og Kina. Aftalen vil gøre det både lettere og billigere for danske økologiske virksomheder, der vil begynde at sælge varer i Kina. Inden aftalen blev indgået, har det været en omstændelig affære, når danske økologiske fødevareproducenter skulle sælge deres varer i Kina.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er ingen tvivl om, at vi nu kan få langt flere producenter ind på det kinesiske marked. Det er glædeligt, for vi kan se, at kineserne nu virkelig er ved at få øjnene op for økologiske produkter, siger Mette Gammicchia.

Som det ser ud nu, er kun fem danske virksomheder godkendt til at sende øko-mærkede varer til Kina. For at blive godkendt kræver det blandt andet et besøg af kinesiske myndigheder på virksomheden i Danmark. Med den nye aftale forsvinder det krav, så danske myndigheders kvalitetsstempel af fødevareproducenterne er tilstrækkeligt.

- Lige nu forventer vi, at den økologiske markedsandel i Kina vil være fordoblet til omkring 1 pct. i år 2020, hvilket i givet fald vil svare til en omsætning på 60 mia. kr. Og med den nye samarbejdsaftale forventer vi, at den danske øko-eksport vil være mellem 500-600 mio. kr. i 2020, siger Mette Gammicchia.

Det er tredje gang, Landbrug & Fødevarer deltager på BioFach China. I år deltager Landbrug & Fødevarer sammen med repræsentanter fra Arla, Thise Mejeri, Them Andelsmejeri med eksport-brandet 'Dairy 1888', Gasa Odense, Tican, Christina Hansen Organics, Rawbite og Nature DK.