Lyt til artiklen:

Den grønne trepart besøger flere landmænd

00:00
Hastighed: ???x
02:32

Mens forhandlingerne i den grønne trepart foregår i København, så bliver konsekvenserne i høj grad udmålt i landdistrikterne. Derfor har Økonomiministeriet arrangeret, at trepartens deltagere skal på besøg hos landmænd og virksomheder.

- Det er centralt, at deltagerne i treparten kan tage drøftelserne på et så kvalificeret grundlag som muligt. Derfor er det også vigtigt, at de kommer ud og møde de konkrete problemstillinger og konsekvenser, som landmændene vil stå overfor med en CO2-afgift. Den viden er efter min mening grundlæggende, når man skal ind og forhandle et emne med så store og vidtgående konsekvenser for et helt erhverv, siger Søren Søndergaard, der er formand for Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Besøgsugen begyndte med fokus på pyrolyseteknologiens muligheder til at fange og lagre klimagasser via biokul. Det skete i Vendsyssel hos Stiesdal, der til sommer sætter et 20 megawatt SkyClean pyrolyseanlæg i drift, og hos Vrejlev Biogas, der har et anlæg fra Frichs Pyrolysis.

Dernæst gik turen til Ouegaard Hovedgaard ved Hadsund, hvor temaet var skovrejsning. Blandt andet hvordan, der kan skabes incitament til at rejse mere skov samt, hvordan skov kan kombineres med anden udnyttelse.

rich-media-2
Gruppen besøgte også Henrik Bertelsen og hans lavbundsprojekt. Foto: Landbrug & Fødevarer

Gruppen besøger også Arlas mejeri i Holstebro og innovationsgården i Spjald, som mælkeproducent Torben Sønderby driver. Her er fokus på Arlas bæredygtighedsindsats og incitamentsmodel, og det arbejde der konkret foregår hos producenterne for at reducere klimaaftrykket.

Gruppen har også været i Vejen, hvor landmand Henrik Bertelsen og repræsentanter fra Vejen Kommune fortale om udfordringer og benspænd, der er i forbindelse med udtagningsprojekter.

- Det er ekstremt relevante besøg. De demonstrerer præcis nogle af de mange paradokser, som gør trepartens opgave så vanskelig. Vi har mødt landmænd og virksomheder, der gør alt det, samfundet efterspørger af dem, men alligevel vil blive ramt af en hammer med en CO2-afgift, og som ikke har adgang til eller kan få kredit for de virkemidler, der vil kunne reducere deres udledning yderligere, siger Søren Søndergaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På rundturen er der blandt andet også fokus på biosolutions, natur og biodiversitet, og agroindustri.