Lyt til artiklen:

Folketingsmedlem: Jeg forstår godt, at landmændene er usikre

00:00
Hastighed: ???x
04:00

På en solrig dag i Ebberup gæstede det fynskvalgte, socialdemokratiske folketingsmedlem Sara Emil Baaring griseproducent og bestyrelsesmedlem i L&F Centrovice Martin Boe Madsen. Det skriver Centrovice i en pressemeddelelse.

Snakken faldt hurtigt på den grønne omstilling af dansk landbrug og betydningen af den kommende CO2-afgift.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Martin Boe Madsen har selv igangsat flere initiativer for at gøre sin produktion grønnere, og andre er klar til at blive igangsat, men for tiden er disse projekter dog sat på pause.

- Vi har i det fynske landbrug udviklet os år for år i den grønne omstilling, men det er dyre investeringer. Lige nu står vi der, hvor vi nok afholder os fra at investere yderligere, før vi har set, hvor det ender med en afgift på de biologiske processer. Afgiften skal jo gives tilbage til landbruget og investeres, men om det også dækker bæredygtige tiltag, som vi allerede har lavet, før afgiften kommer, mangler vi svar på, siger Martin Boe Madsen.

Usikkerheden mødte forståelse fra Sara Emil Baaring, som godt kan se problemstillingen for landbruget.

- Jeg forstår godt, at landmændene er usikre lige nu, og at man er tilbageholdne, for der skal være et økonomisk incitament til at lave de grønne investeringer. Når man som landmand ikke ved, hvordan en afgift kommer til at se ud, så kan det være svært at finde incitamentet til at investere lige nu, lyder det fra Sara Emil Baaring.

Flere unge vælger en uddannelse indenfor landbrug

Se også:

Flere unge vælger en uddannelse indenfor landbrug

Flere skal videreuddannes

Sikringen af landbrugserhvervet i fremtiden ledte også samtalen hen på den næste generation og uddannelsen af danske landmænd, hvor Sara Emil Baaring, der bland andet andet sidder i Uddannelses- og Forskningsudvalget, viste særlig interesse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Landbrugsskolerne har de sidste år oplevet voksende optag, men der er stadig for få, der videreuddanner sig efter grunduddannelsen.

Martin Boe Madsen fortalte, at landbruget mangler specialister, teknologer og agrarøkonomer, der kan hjælpe landbruget i den grønne omstilling i fremtiden.

- Det er jo vigtigt, at man kan fremtidssikre landbruget med medarbejdere, der er uddannet i de vigtige elementer i fremtidens landbrug. Så man skal nok se på muligheden for, at eleverne tidligere i forløbet introduceres for disse elementer i fremtidens landbrug, mulighederne for videreuddannelse og prøver det af i praksis, så de engageres til at videreuddanne sig i landbruget. Det er klart noget, som jeg vil tage med videre, siger Sara Emil Baaring.

Over 50 procent flere kvinder på landbrugsskolerne på 10 år

Se også:

Over 50 procent flere kvinder på landbrugsskolerne på 10 år

Godt at se landbruget tæt på

Det er ikke første gang, at L&F Centrovice inviterer fynske folketingspolitikere på bedriftsbesøg og heller ikke sidste. Formålet er, at besøgene kan være med til at styrke samtalen mellem landbruget og politikerne på Christiansborg, og vise at landbruget arbejder målrettet i den grønne omstilling.

- Det er jo vigtigt, at vi selv kan være med til fortælle vores synspunkter, arbejde, problemstillinger og vores engagement i vores erhverv. Og et besøg som det her er en mulighed for at give politikerne en indsigt, som de måske ikke har i deres arbejde. Det kan være med til at rykke noget og skabe en bedre forståelse, siger Martin Boe Madsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For Sara Emil Baaring er indsigt og forståelse også vigtigt.

- Som lokalpolitiker er det godt at tale med en lokal landmand og høre om arbejdet og udfordringerne. Jeg vil sige, at jeg er en ret almindelig gennemsnitsdansker, så det er godt at se, at det er et vigtigt erhverv, der har nogle problemstillinger, vi skal forholde os til, siger Sara Emil Baaring og afslutter:

- Det var et rigtig fint besøg, og det gør jeg gerne igen.